Erik Grödahl

PÅ utflykt i Kiev

Publicerad 2012-06-16 15:06:03 i Allmänt,

Medan sonen fick sin välförtjänta dagsömn gjorde jag en utflykt tre tunnelbanestationer från frihetstorget för att köpa tågbiljetter och det kändes som att göra en resa till en annan tid och ett annat land. I området kring frihetstorget finns det artificiella med de ”vackra människorna” välklädda och välbeställda och det är märkesbutiker överallt. Vid Voksalna fanns verkligheten, de som kanske lever för dagen, väderbitna med i smutsiga vita linnen och sandaler, små knubbiga kortklippta gummor håriga ben och armar och marknadsstånd och små matställen överallt, precis den typ av områden som den äventyrslystne Erik älskar.



Redan när jag såg kön till biljettluckan där försäljerskan pratade engelska insåg jag att stå och vänta i förbutiken på ICA är en barnlek. Jag bestämde mig för att äta lite först för att belöna mig själv inför köandet och jag tog handgjorda degknyten fyllda med cottage cheese och en lokal öl, för detta fick jag betala hela 10 kronor, ungefär 30 % av vad man får betala för en öl vid frihetstorget.
Stärkt av maten ställde jag mig i biljettkön och det gick förvånansvärt snabbt, jag blev positivt överraskad, mina erfarenheter av service och snabbhet från dagen innan var inte positiva.



Jag gick sedan en sväng på marknaden och det är fascinerande med alla dessa människor som säljer allt utom sig själva.





Dofterna från matstånden är inbjudande och jag ser en gammal gumma sälja något som liknar platta munkar, det är friterade bröd fyllda med antigen potatis, rödbetor eller kål. 



Trots att det bara är 30 minuter sedan jag senast åt kan jag inte motstå frestelsen och köper en potatisfylld och en öl för 7 kronor, det smakar himmelskt och jag förstår inte varför folk inte lämnar turiststråken för att slå sig ner i verkligheten, varför sitta på McDonalds och äta när du är i ett annat land? På McDonalds dricker du kaffe för att låna WiFi och toaletten.
Jag tar sedan tunnelbanan tillbaka till frihetstorget, hittills har jag varit befriad från att se eländet, men nu uppenbarar det sig framför mig, en vithårig äldre man med svensk landslagströja och blå foppatofflor går hand i hand med en kvinna som för mig ser alldeles ung ut (sagt av en man som är gift med en 16 år yngre kvinna), men även hennes klädsel och sätt att agera kräver ingen universitetsutbildning för att förstå att detta var den typ av förhållande som jag är stark motståndare till. Bara för att bekräfta vad jag tror jag följer jag dem några hundra meter och lyssnar på deras prat på bruten engelska och dialogen bekräftar vad jag trodde. Tummen ner för denna man.
Bortsett från det sistnämnda var det en trevlig utflykt och det som jag minns bäst utan att ha nämnt var att ingen gick eller sprang i rulltrappan på tunnelbanestationerna, alla stod, sådant kan även stressa ner en man som mig.
Ha en fortsatt trevlig dag!

21 timmar i Kiev

Publicerad 2012-06-16 02:38:08 i Allmänt,

Precis hemkommen efter en sen middag och när jag hör regnet piska mot taket och gatan kan jag inte annat än tycka synd om de 5 000 svenskar som bor i tält på Camp Sweden. När dessa rader skrivs har jag varit 21 timmar i Kiev och det känns som jag har varit här flera dagar, har upplevt och gjort otroligt mycket det här timmarna, det enda jag inte har gjort är att sova.
Det finns mycket att dela med sig av och det kommer så småningom, just nu är fotbollen i fokus.
Matchen mellan Sverige och England är det häftigaste jag har upplevt på de sju mästerskap jag har varit med om live, det kanske kändes annorlunda för Ni som såg matchen på TV.
Stämningen inne på arenan var elektrisk, den stora svenska klacken dominerade till en början, men det blev märktbart tyst efter Carrols ledningsmål något som höll i sig fram till kvitteringsmålet, när väl ledningsmålet kom var vi alla övertygade om att det fanns en kvartsfinalplats inom räckhåll, en olycklig Andreas Isaksson fick fart på den engelska klacken och det var bara en räddning i världsklass av Hart som gjorde att de inte vände igen och i anfallet efter blev det spiken i kistan.
Det är alltid tråkigt att uppleva att det lag man håller på förlorar, men jag tar med mig helheten och laddar för nästa stora fotbollsupplevelse i Kharkiv på söndag då vi skall se Holland mot Portugal, det handlar om att vinna eller försvinna, men innan dess skall vi heja fram Polen senare idag på Fan Zone i Kiev tillsammans med 60 000 andra, mästerskap är häftigt.
Vi hörs i morgon!

Framme i Kiev

Publicerad 2012-06-15 09:49:05 i Allmänt,

Efter 18 timmar i buss är vi framme i Kiev. Det är intressanta med att åka buss är att man ofta träffar nya bekantskaper, det kan vara personer som man träffar endast en gång i livet eller personer som man fortsätter hålla kontakten med via sociala medier och kanske träffar i framtiden beroende på gemensamma intressen, världen har blivit så "mycket mindre" sedan de sociala medierna kom.

En reflektion på resan är gränsövergången mellan Polen och Ukraina, varför dessa långdragna kontroller där passen skall kontrolleras flera gånger, det motverkar ju turism. Det borde vara ett krav på varje nation som skall arrangera ett stort idrottsmästerskap eller liknande att de skall ha öppna gränser. Ukraina som land verkar vara ett fantastiskt resmål, så varför gör man det inte enklare.

Jag är en motståndare till att besöka multinationella ställen som McDonalds när jag är på resande fot, men de har tre saker som gör att de är värt ett besök toaletterna (rena och det finns alltid toapapper), Wifi och gott kaffe.

Nu lämnar vi McDonalds och påbörjar utforskningen av denna gröna och blommande stad, känd för att ha fler bordeller än apotek, men vi behöver varken det ena eller det andra, frihetstorget och rödbetssoppan lockar mer.

Jag önskar Er en trevlig dag, vi hörs snart igen från Kiev.

Mot Skavsta

Publicerad 2012-06-13 16:21:34 i Allmänt,

Sitter återigen på flygbussen mot Skavsta och tänker tillbaka på hur många gånger jag har sagt "aldrig mer", men när två personer kan flyga till Krakow för 338,-, kan även jag ändra mig. Jag har tillbringat många timmar på denna busslinje och även på Skavsta och det är svårt att inte bli nostalgisk. Den här gången är slutdestinationen Kiev, men jag får 14 timmar i Krakow, det är som att komma till Belgobaren "man kommer hem".

Kvällen kommer att tillbringas i Fan Zone i Krakow, vi hinner andra halvlek av Holland-Tyskland, detta är den enda nackdelen med att åka på mästerskap, restiden gör att man missar matcher.

När bussen passerar avfarten mot Essingeöarna känner jag Krakows dofter i min näsa, denna stad som jag har besökt 20 gånger. Medpassagerarna sover eller läser sitt gratisexemplar av SVD utan en tanke på sin slutdestination, jag undrar hur många av dem som skulle ha läst SVD om de har fått köpa den?

Det återstår en timme till Skavsta och fyra och en halv tills vi är i Krakow, jag är övertygad om att jag inte har åkt denna sträcka med buss för sista gången.

Vi ses i Krakow!

Meny personalfest 2012-06-12

Publicerad 2012-06-13 11:04:41 i Allmänt,

I går hade vi personalfest på vår sektor och traditionsenligt var vi hemma hos Marina Backman, ett stort tack till henne som öppnar sitt hem för oss varje år. Min fru hade gjort en mycket god, men lättlagad tre rätters meny. Till förrätt åt vi prosciutto och parmesanost på en ruccolabädd med apelsin-och olivdressing, detta behövs till fyra personer:

50-75 gram ruccolasallad
150 gram prosciuttoskinka
50 gram parmesanost
Saften från två apelsiner
1 dl olivolja

1.       Blanda apelsinsaft och olivolja
2.       Lägg ruccolasallad och prosciutto på en talllrik, hyvla över parmesanost och droppa över dressing.

Vintips: Chianti di Barone Ricasoli (varunr 2700, pris 89,-)

Till varmrätt åt vi en maträtt som härstammar från det ryska köket, fritt översatt lyder namnet ”Franskt kött”, detta behövs till fyra personer:

600 gram ryggbiff, rostas eller oxfilé (det går också bra med torskrygg, kyckling- eller kalkonfilé.
2 lökar
2-3 dl majonäs
200 gram riven ost (präst eller västerbotten)
Potatismos smaksatt med röd pesto
800 gram potatis
2 dl grädde
Smör
½ till 1 dl röd pesto

1.       Sätt ugnen på 150 grader
2.       Banka köttet platt med en kötthammare
3.       Lägg köttet på en ugnsplåt med kant, lägg på lök, majonäs och strö över riven ost
4.       Stek i ugnen 90 till 120 minuter tills all vätska sugits upp.
5.       Under tiden köttet är i ugnen gör i ordning potatismoset och blanda med röd pesto innan servering.

RÖD PESTO 

Det här behövs:

15 soltorkade tomater i olja, ca 75 g
1 kruka basilika
1/2 hackad färsk chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 1/2 dl riven fetaost eller 1 dl riven parmesanost
1 dl olivolja

Gör så här:

1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från
    basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.

2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan
    göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt
    stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund
   i rumstemperatur.

Vintips: Brolio(varunr 2705, pris 115,-)

Till dessert avnjöt vi jordgubbssoppa med basilikaglass, det här behövs till fyra personer:



Jordgubbssoppa

300 gram jordgubbar
Saften från en apelsin
Saften från en ½ lime
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Mixa jordgubbar och apelsin-och limesaft, blanda i socker och vaniljsocker.

Basilikaglass

3 dl grädde
½ kruka färska basilika
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker

Vispa ägg och socker pösigt, mixa grädde, vaniljsocker och basilika med stavmixer (kniven) blanda grädd-och äggblandningen. Kör i glassmaskin och frys in.

Servera soppan med några kulor basilikaglass.

Vintips: Jaillance (varunr 90589, pris 89,-)

De närmaste tio dagarna kommer jag att dela med mig av livet i Ukraina och Polen, förmodligen blir det några mat- och dryckestips också.



På väg mot Ukraina

Publicerad 2012-06-10 00:48:33 i Allmänt,

På onsdag påbörjar sonen och jag resan mot EURO 2012 i Ukraina och Polen. Vi börjar med ett kort stopp i Krakow, där vi förhoppningsvis hinner träffa lite bekanta innan vi skall sitta 20 timmar i en buss med destination Kiev, men det är värt varje minut, att få uppleva ett mästerskap på plats kan inte beskrivas i ord.

Mitt första mästerskap på plats var i Stockholm 1992, på Råsunda fick jag se Sverige besegra Danmark med 1-0 efter mål av Tomas Brolin. Det gav mersmak och varje gång jag har lyckats få biljetter har jag varit på plats.



VM i Frankrike 1998, EM i Holland/Belgien 2000, EM i Portugal 2004, VM i Tyskland 2006 och VM i Sydafrika 2010.

Norge är landet i mitt hjärta och att få vara i Marseille 1998 när de besegrade Brasilien med 2-1 är nog det häftigaste jag varit med om.



Men jag har också fått uppleva stora svenska framgångar, Zlatans kvitteringsmål mot Italien i Porto 2004, men den största svenska upplevelsen var Sverige-Paraguay i Berlin 2006, stämningen var elektrisk hela dagen och klimax nåddes när Fredrik Ljungberg gjorde segermålet i slutminuterna inför 83 000 åskådare.



Men det är inte bara fotbollen som ger minnen, det är mycket som sker före, efter och mellan matcherna. I Frankrike 1998 hade vi inget boende utan åkte (gratis) tåg på nätterna mellan städerna, sak samma i Holland/Belgien 2000, en natt tillbringade vi på gågatan i Liege, en annan natt fick vi sova på golvet hemma hos en kvinna som jobbade i en bar i Eindhoven. Jag har spelat fotboll med poliser i en park, där det stod ”beträd ej gräsmattan”, som mål hade vi deras polismössor, listan kan göras hur lång som helst.

Kännetecknade för alla mina resor är att jag har åkt på egen hand, jag har avstått gruppresorna. Jag hade en tanke på att bo i Camp Sweden i Kiev, men hur utvecklande är det att sitta med en massa människor i vikingahjälmar och dricka öl hela dagarna?

Jag vill se och uppleva saker. I Sydafrika 2010 blev jag och sonen ”adopterade” av ett gäng lokala förmågor som vi umgicks med på kvällarna och som jag fortfarande har kontakt med, den delen missar du om du reser i grupp.

I Ukraina skall vi se matcher i Kiev och Charkiv, bortsett från fotbollen är jag övertygad om att besöken i dessa städer skall ge mig både kulturella och gastronomiska upplevelser samt möten med nya vänner. Jag hoppas att de trådlösa nätverken ger mig möjligheten att dela mina upplevelser med mina läsare här på bloggen.

                                                                                                                      

Alkoholfritt till examensbuffén

Publicerad 2012-06-08 08:46:26 i Allmänt,

I gårdagens inlägg missade jag alkoholfria alternativ, det finns ju många som av olika anledningar väljer att inte dricka alkoholhaltiga drycker. I Systembolagets sortiment finns det idag många bra alternativ vad det gäller mousserande, vita och öl, däremot saknar jag bra röda viner.

Mousserande



Billabong Sparkling (varunr 1945, pris 46,-)

Vitt



Natureo Free Muscat (varunr 1912, pris 26,-)

Must

Kloster Eberbach Traubensaft (varunr 1939, pris 39,-)

Öl

Weihenstephaner Hefeweissbier (varunr 1922, pris 12,90)


Estrella Damm (varunr 1903, pris 9,50)

Ha en trevlig nykter helg!




Tilltugg till examensbuffén - vad vi dricker respektive inte dricker till den - en vägledining i livet till NV3A

Publicerad 2012-06-07 11:13:20 i Allmänt,

Jag blir lätt kritisk när dagens ungdomar dricker dåliga viner, s.k. ”Tinaviner”, men glömmer snabbt min egen studietid. Jag kände mig som en kung på Don Peppino och Valvet när jag beställde in en flaska Tirnave eller Val de Loire, viner fullt i klass med dagens sämsta bag in box. Av den anledningen vill jag inte att våra avgångselever skall göra samma misstag som mig utan gå direkt på kvalitet istället för kvantitet.

Jag vädjar om två saker, i den mån det är möjligt välj ekologiska och biodynamiska produkter, gärna Fairtrade, påverka alla i Er omgivning, börja med era föräldrar.

Min andra vädjan är att Ni bojkottar Sydafrikanska bag in box-viner som Umbala och Zumbali, dessa ”beställningsviner” från Systembolaget stjäl en massa arbetstillfällen från den Sydafrikanska vinindustrin, en katastrof för ett land som har en verklig arbetslöshet på närmare 50 procent. De får dåligt betalt för sina druvor för att svenskarna skall dricka billigt, de får inte buteljera vinerna, de får inte sätta på etiketter, de får inte korka dem utan enbart tillverka ett bulkvin som skickas i tank till Sverige.

Här kommer några vintips och receptförslag till studentbuffén.

Vitt nybörjarvin



Hubert Beck Domaine de Chevalier (varunr 12105, pris 99,-). Många upplever att vita viner är sura, druvan pinot gris ger viner med lite lägre fruktsyra och är ett perfekt instegsvin för de som vill ”lära sig” dricka vita viner. Passar bra till kryddstark mat (indisk, thai) och rätter med rökt och gravad lax.

Rött nybörjarvin



Allegrini Appassimento (varunr 5367, 89,-). Ett fruktigt och välbalanserat med väl integrerade tanniner, det finns en behaglig fruktsötma. Passar bra till maträtter med krämiga tillbehör, exempelvis risotto, potatisgratäng, såser med bas på creme fraiche eller grädde.

Bubbel

Om jag får välja tar jag champagne 100 gånger av 100, men om inte plånboken tillåter det, går det bra med exempelvis en Rotari Brut Reserva (varunr 7567, pris 99,-) eller Rotari rosé (varunr 7701, pris 99,-).




Om Ni går på champagne är min rekommendation André Clouet Grande Réserve (varunr 7686, pris 259,-)

Nedanstående recept passar utmärkt till ovanstående bubbel.




Asienkryddad räktoast

 

Det här är en variant på Toast Skagen, fast med asiatiska förtecken.
Själva räkröran och toasten kan göras helt klara var för sig i god tid
några timmar före måltiden.
Strax före serveringen fördelar du räkröran på de knaperstekta
toasten och garnerar.

Det här behövs till 24 små toast:

12 skivor vitt formbröd
smör till stekning
1 kilo färska räkor, ca 350 g skalade
1 dl majonnäs
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney (hackad)
1 finhackad vitlöksklyfta
färsk koriander eller persilja till garnering

Gör så här:

1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda räkhacket med
majonnäsen och smaksätt med sambal, curry, mango chutney
och vitlök.

2. Kantskär det vita brödet och dela varje skiva diagonalt till snibbar.
Stek brödsnibbarna på måttlig värme i smör tills de får en gyllen-
brun färg och blir knapriga.

3. Så här långt kan du förbereda några timmar i förväg. I samband
med serveringen fördelar du räkröran på toasten och garnerar
med ett litet blad färsk koriander eller persilja.

Majonnäs

1 äggula
1 tsk fransk senap
4 krm vitvinsvinäger
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1,5-2  dl rapsolja

Mixa äggula, senap, vinäger, salt och peppar, droppa sedan i oljan.

 

Gravlaxgifflar

Till 30 st

1 paket fryst smördeg + 1 ägg till pensling
100 gr gravlax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost (allerum präst, västerbotten, etc)
1 dl hackad dill
3 msk svensk senap
½ tsk grovmald vitpeppar

  1. Kavla smördegsplattorna på längden till 10 x 30 cm. Dela vardera i tre rutor och dela dessa diagonalt.
  2. Blanda lax, ost, dill, senap peppar och fördela på degtrianglarna.
  3. Vik in snibbarna och rulla små halvmånepaket.
  4. Pensla med ägg och grädda 6-8 min i 250o.

 Kan serveras både varma, svala eller kalla.

Laxmousse

Har man en matberedare eller mixer blir moussen klar på
30 sekunder. Servera den som förrätt på rostat bröd eller crostini. 

Det här behövs till 20 crostini:

100 g kallrökt lax
25 g rumsvarmt smör
2 1/2 msk crème fraiche
2 stänk worcestersås
1 msk hackad gräslök

Crostini eller rostat bröd

 

Gör så här:

1. Lägg lax, smör, crème fraiche, worcestersås och gräslök i en

    matberedare med kniv och mixa ihop moussen 30 sekunder.

2. Lägg ut salladsbladen. Forma moussen till ägg med hjälp av två

    skedar och lägg dem på bladen. Garnera med gräslöksstrån.

3. Blanda samman ingredienserna till såsen och smaka av med salt

    och peppar.

4. Servera med citronsås, kokt färskpotatis, sockerärter,

    små tomater och rostat bröd.

 

RÖD PESTO

 

Det här behövs:

15 soltorkade tomater i olja, ca 75 g
1 kruka basilika
1/2 hackad färsk chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 1/2 dl riven fetaost eller 1 dl riven parmesanost
1 dl olivolja

Gör så här:

1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från    basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.

2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan
göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt
stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund
i rumstemperatur.

 

SMÅ VÄSTERBOTTENSPAJER MED LÖJROM

 

Ingredienser: 

12 folieformar

Pajdeg (75 gr smör, 1,5 dl vetemjöl, ev. 0,5 msk vatten)

200 gr riven västerbottensost
1 stort eller två små ägg
1,5 dl grädde
100 gr löjrom
½ röd lök
1 dl creme fraiche.

Gör så här: Gör pajdegen, tryck ut degen i formarna och låt dem stå i kylen en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Fyll pajformerna med den rivna osten. Blanda ägg och grädde till en stanning. Fyll formarna. Grädda ca 20 min eller tills de har blivit gyllenbruna. Servera med en klick créme fraiche, löjrom och hackad rödlök.

Två andra enkla tilltugg är brieost på Markattas solrosbröd med kumquatmarmelad och en mix på 100 gr salami och 200 gr philadelphiaost som serveras på crostini eller dinkelkex.

Ha en trevlig examen :-)

Varför firar Sverige sin nationaldag?

Publicerad 2012-06-06 22:28:30 i Allmänt,

Examensuppgifter eller uppsatser avslutas med en slutsats, jag har tänkt att vända på steken och börja detta blogginlägg med en slutsats och det är svaret på frågan: ”Varför firar Sverige sin nationaldag” och svaret jag möts av är ”ingen som vet, ingen som vet”.



Sedan 1983 är den 6 juni Sveriges nationaldag och innan dess var det svenska flaggans dag, denna nationaldag firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till kung i Sverige 1523. 1809 års regeringsreform utfärdades också den 6 juni. Ett fåtal av de människor jag har frågat känner till dessa två händelser och utifrån mitt sett att se det är det rätt och slätt pinsamt.



Jag som har vuxit upp i Norge har den norska nationaldagstraditionen i ryggmärgen och tycker att denna svenska nationaldag är patetisk. En del är på Step in 24 och tränar, parkeringarna på ICA Kvantum och COOP är fulla, några åker till IKEA och shoppar medan en del jobbar i trädgården. En nationaldag skall respekteras och firas, affärer skall vara stängda och folk skall inte springa på gym eller jobba i trädgården.

Den 6 juni är som vilken helgdag som helst även om det görs tappra försök runt om i landet. Det går inte att skapa en tradition, en tradition måste komma från hjärtat och det måste finnas en orsak att fira.



Det närmaste Sverige kommer en nationaldag är midsommarafton, det firas som mest när det blir ett VM-guld i hockey och den enda gången Sverige står stilla är under Kalla Anka på julafton.



 Grattis på nationaldagen Sverige J

Elakheter och grymheter i sagor och teckande serier

Publicerad 2012-06-01 20:46:07 i Allmänt,

Det pratas ofta om våldsamma filmer och dataspel och deras inverkan på dagens ungdomar, det sägs att det leder till att de blir mer våldsbenägna.

Som småbarnsförälder brukar jag läsa för Elizabeth varannan kväll och den senaste månaden har jag läst sagor ur ”Bröderna Grimms sagovärld”, mer elakheter och grymheter får man leta länge efter, det finns ju många versioner på de klassiska sagorna, men jag skall koncentrera mig på de som finns i den här boken.



Parallellt kommer jag att tänka på tecknade filmer som Kalle Anka, Piff och Puff, Tom & Jerry, De tre vännerna och Jerry, jag listan kan göras hur lång som helst, det förekommer ju våldsamheter som dagens dataspel inte är i närheten av, men det är få eller ingen som reflekterar över detta.




Men åter till sagornas värld. Det handlar ofta om kungar, kungariken och elaka styvmödrar antigen var för sig eller tillsammans.

Ett talande exempel på egoism är den elaka styvmodern i Hans och Greta, som tvingar pappan att lämna barnen i skogen för att dö när de inte har mat, vad ger detta för budskap till våra barn? Solidaritet? Knappast.




Sedan har vi den snälla Rödluvan som fyller vargens mage med sten, så vargen faller omkull och dör.

Askungen är ytterligare ett bra exempel, en elak styvmoder och två elaka döttrar, bortsett från de lyckliga slutet för Askungen kryddas det med att de två elaka döttrarna får sina ögon utpickade av duvorna, som det står skrivet i boken ”Det var straffet för de två systrarnas elakhet och falskhet”.




Sedan har vi Björnfäll där djävulen vill ha en själ, det slutar med en lycklig syster och två olyckliga, varav den ena av de olyckliga dränker sig i brunnen och den andra hänger sig i ett träd. Djävulen säger ”Jag fick två själar”. Skall vi verkligen lära barn om självmord som en utväg på olycka?

Vi kan väl avsluta med Snövit, där det återigen finns med en elak styvmoder i bilden, som vid tre tillfällen försöker döda Snövit, när den förtrollade spegeln säger att ”Snövit tusen gånger skönare är” och på Snövits bröllop tvingas den elaka styvmoderna danska i rödglödgade järnskor tills hon faller död ner.





Ett genomgående tema är elakhet, styvmödrar och hämnd.

I dag lever vi i ett samhälle där många samboförhållanden och äktenskap spricker, vilket leder till att barn får växa upp med ”plastföräldrar” eller styvföräldrar, med sagorna som bakgrund kan det inte vara lätt att gå in i sen sådan värld.

Om det är någonting jag saknar i sagorna så är det ”att förlåta”, att systrar blir elaka med en elak mor, är inte så konstigt. Många som blir dömda för sexuella övergrepp har själva blivit utsatta för sexuella övergrepp, äpplet faller inte långt från trädet.

Skall jag fortsättningsvis läsa dessa sagor för min dotter? Skall jag ge henne en bild av sagovärlden där det handlar om elakheter, grymheter, våldsamheter och lycka?

Ja, jag tror det, hon måste ju komma väl förberedd till de tecknade serierna.

Men det krävs lite eftertanke och reflektion.

Ha en bra start på helgen mina vänner.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela