Erik Grödahl

Veckans middagstips - vecka 9

Publicerad 2012-02-29 21:30:04 i Allmänt,

Då var det dags för veckans middagstips, den här veckan har jag inspirerats av senaste Allt Om Mat. En lättlagad Cannelloni med gravad lax och spenat, som har smaksatts med senap. Efter att ha provat receptet har jag gjort vissa justeringar.

Många vinskribenter och Systembolagets hemsida rekommenderar ofta att ett vin passar till fisk, grillat m.m., men det är alltid tillbehören och såsen som i första hand styr vinvalet.  Om vi tar exemplet passar till fisk, så är både surströmming, lax i en sås med kokosmjölk, ingefära, chilli och lime eller baconlindad torsk på surkålsbädd alla fiskrätter som utifrån vinskribenternas teori skulle passa till samma vin. Jag kommer steg för steg på denna blogg att leda är rätt i tänket.

De viktigaste parametrarna vid vinvalet är alltid sälta, syra och krämighet.

I veckans recept finns senap, vilket är svårt att kombinera med vin, men druvan Grüner Veltliner fungerar alltid bra till rätter med senap.



Cannelloni med gravad lax och spenat

4 personer

·         200 g färska lasagneplattor

·         300 g gravad lax

·         80 g babyspenat

·         3 msk smör

·         2 ½ msk dinkelmjöl

·         3 dl grädde + 3 dl mjölk

·         ½ dl sötstark senap (grovkorning)

·         1 ½ msk dijonsenap

·         ½ dl hackad dill

·         1 ½ tsk salt

·         2 krm nymald svartpeppar

·         3 dl smakrik riven ost (exempelvis Allerums Herrgård, finns på ICA till bra pris denna vecka)

Tillbehör

·         Små broccolibuketter, strö på lite flingsalt för att harmonisera med vinet.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 o. Lägg ut lasagneplattorna på en skärbräda eller bakplåt. Fördela små tärningar av lax och spenat på plattorna och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa ca 30 sekunder. Häll i mjölk och grädde och låt såsen koka under omrörning ca 5 min, den skall vara krämig. Tillsätt båda senapssorterna, dill, salt och peppar.

3. Häll såsen över pastan och strö över ost. Tillaga mitt i ugnen 20 min. Servera med broccolibuketter,

Vintips: Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner (varunr 2775, pris 97,-). Servera vinet 10-12 o. Ta ut det från kylskåpet 10-15 min innan servering. Då får Ni en bättre vinupplevelse. Om vinet är för kallt känns det bara surt.

Smaklig måltid!

Det kostar inget att le

Publicerad 2012-02-28 20:46:22 i Allmänt,

Det var en härlig känsla att gå ut med hunden på lunchrasten idag, strålande sol och det märktes på människorna som var ute, blicken uppåt och ett leende på läpparna, en stark kontrast till hur det är i vinterkylan när det är blicken i backen och stängd mun.


Likheten är slående mellan människans blick på vintern i Piteå och människorna jag träffade på tunnelbanan i Stockholm söndag eftermiddag. Blick som en zombie i de fall de tittar upp annars är blicken borrad i backen samtidigt som fötterna smattrar i samma tempo som Usain Bolts fötter i en OS-final på 100 meter. Det känns som ingen är närvarande i verkligheten utan de är på vägen någonstans, frågan är bara vart är de på väg?

Är det bristen på sol i tunnelbanan som är den främsta orsaken till detta beteende? Själv försöker jag möta människors blick med ett leende, men det är ingen som ler tillbaka och säger ”you made my day”.

Det här är väl inget Stockholmssyndrom i sig utan förekommer i de flesta storstäder. Hur skall vi komma åt detta ”problem”?

En annan reflektion gjordes när tunnelbanan rullade in på Östermalmstorg och högtalarrösten sade ”dörrarna öppnas”, när dörrarna öppnades var det i princip omöjligt att ta sig ut, idioterna på perrongen stod närmare dörren än vad första gångs charterturisten står nära bagagebandet. Hur tänker de egentligen?

Nästa gång skall jag låna en tom barnvagn och köra rätt in i klungan, då kanske de lär sig.

Jag har många goda vänner i Stockholm, känner jag måste intervjua dem om detta, beter de sig också på detta viset?

Utifrån dessa gamla erfarenheter som väcktes till liv i söndags, hoppas jag att Ni alla tittar upp när Ni möter såväl kända som okända, förhoppningsvis smittar det och blir till en epidemi som sprider sig ännu ner till Stockholms tunnelbana.

I morgon blir det mat och vintips inför helgen.

"Erik's matkasse - matsedel vecka 9"

Publicerad 2012-02-27 20:28:19 i Allmänt,

Efter ett antal tröga år fick den färdigpackade matkassen sitt genombrott 2011 och blev årets julklapp, något som för mig är helt obegripligt, men jag är ju inte som alla andra på gott och ont.

Intresset för mat är större än någonsin och det har aldrig tidigare funnit's så många mattidningar på marknaden, i princip varje TV-kanal med självaktning har ett matprogram och det finns recept i både dagstidningar och kvällstidningar varje vecka. Förutom detta finns en guldgruva på nätet med 100 000 tals recept.
Trots denna tillgång till recept säger många att fantasin tryter när de skall laga vardagsmat.

Det positiva med matkassen är väl att många kanske börjar äta lite mer närningsriktig mat, för utbudet av hel-och halvfabrikat av tveksam kvalitet är större än någonsin samtidigt som befolkningen blir mer och mer överviktiga.

Själv kommer jag en gång per vecka här på bloggen att testa och analysera storsäljarna bland hel- och halvfabrikaten.

Trots en ganska stressig tillvaro tycker jag om att planera och laga min mat själv eller tillsammans med min fru. Sedan årskiftet har vi gjort en veckomatsedel och veckohandlat och trots att vi äter kvalitet gör vi av med mindre pengar på mat än tidigare.

Min inspiration hämtar jag från Allt Om Mat, Buffé, Livets Goda, Dagens Nyheter m.m. Jag brukar planera maten utifrån tillgången på bra råvaror till bra pris och utgår i första hand från Ica's veckoerbjudanden. Vi försöker äta varierat, det blir kyckling, fisk, kött och vegetariska rätter varje vecka, i den mån det är möjligt väljer vi bort potatis och pasta till förmån för bönor, kikärter, kamutvete, grönsaker och rotfrukter.
Vi väljer också ekologiska livsmedel när det är möjligt.
Jag brukar göra matsedel från tisdag till söndag, måndag blir det improvisation. Veckohandel blir det måndag kväll eller tisdag.

Vår matsedel för vecka 9 ser ut enligt följande:

I dag har vi avnjutit en vinbräserad parmakyckling med kamutvete
Tisdag: Sallad med kikärter och halloumi tillsammans med hembakad dinkelbröd
Onsdag: Quorn bullar i krämig gorgonzolasås tillsammans med en fräsch sallad
Torsdag: Fisksoppa med hemlagad aioli och hembakat bröd
Fredag: Canneloni med gravad lax och spenat
På lördag åker vi till Estland och blir borta en vecka, så nästa vecka skall jag dela med mig av lite av vilken typ av mat vi äter i Estland.

Fredagsreceptet kommer tillsammans med vintips på onsdag.

I morgon skall jag reflektera över varför folk är som de är på Stockholms Central och tunnelbanan.

Jag önskar Er en trevlig måndag kväll

"Torsdag till söndag med familjen Grödahl"

Publicerad 2012-02-26 14:57:11 i Allmänt,

I dag tänkte jag att Ni som läser bloggen skulle få ta del av vad familjen Grödahl har haft för sig de senaste dagarna.

I torsdags kom jag hem till Piteå efter att ha varit på resande fot sedan förra fredagen, det var underbart att träffa Sofia, Elizabeth och Jens. Det blev en lunch på Valdino med frun, några timmar på jobbet innan jag satte mig i bilen till Umeå. Väl framme blev den en Veganpizza på Steve Galloways restaurang på Wasaplatsen innan det blev vinprovning på temat Habsburg (Sopron/Burgenland) för 46 personer, jag verkligen älskar att hålla vinprovningar. Efter avslutad provning blev det ytterligare 22 mil och en kopp kaffe på Statoil i Skellefteå innan jag stupade i säng vid 00.30.

Döm min förvåning då jag vaknade 05.45 pigg som en lärka, det måste ha varit positiv energi som tillfördes kroppen när jag fick sova i samma rum som Sofia och Elizabeth. Innan jag lämnade Elizabeth på dagis klockan 07.30 hann jag med att tvätta och hänga tre maskiner.

Det var full fart på jobbet hela dagen, entreprenörskapslektion och samverkan på fyra rektorsområden, där emellan blev det en lunch med frun på Valdino. Sofia hade under förmiddagen hjälp två av mina elever att göra läppbalsam inför den lokala UF-mässan som genomfördes på lördagen.

Efter avslutat dagsverke på skolan blev det att handla lite råvaror till kvällens tapasprovning i Haparanda, min oerhört effektiva fru gjorde i ordning åtta olika tapas åt 24 personer under en timme medan jag gjorde lite andra praktiska bestyr. Vad skulle jag göra utan min fru och vad skulle jag och min fru göra utan min mamma och hennes man, de tog hand om Elizabeth och huden under tiden vi var i Haparanda. Ett stort tack för det.

Efter ett par timmar i bilen var vi framme i Haparanda vid 18.30-tiden, efter 30 minuters förberedelser körde jag en mycket uppskattad provning på temat ”Tapas och vin”.

Efter provningen blev den middag på Stadshotellet, klassikern Fläskfilé. Det är alltid kul att besöka Haparandasektionen, det är många intressanta människor där, den här kvällen satt vi tillsammans med de som driver ”Butiken på landet” och vi hade många givande samtal.

Efter provningen åkte vi ut till Kukkolaforsen där vi tillbringade natten, vaknade redan vid 7-tiden trots att jag kunde sova till nio, jobbade lite innan vi åt frukost vid 9-tiden.

Sedan körde jag ungefär två timmars teoretisk information och praktisk tvåbetyg med Merja, Johannah och Gudrun från Haparandasektionen innan det blev två timmars shopping på IKEA.

Vid fyra-tiden var vi tillbaka i Piteå, snabb uppackning av bilen, upphämtning av Elizabeth och Kocho innan jag åkte till Luleå för ytterligare en Habsburg-provning, träffade en del gamla bekanta bl.a. Mikael som var på chef på Cap Gemini under 90-talet. Efter en trevlig provning var jag hemma i Piteå vid 9-tiden. Det blev middag, lite bubbel, se en film (långt mellan gångerna), läste också en intressant artikel om Ryssland i DN innan jag somnade vid 23.30-tiden. Elizabeth ville ha mat två gånger under natten, så det blev att studsa upp klockan två och klockan fyra, inte mer än rätt eftersom Sofia har skött detta den senaste tiden.

Någon sovmorron blev det inte, Elizabeth vaknade 06.50, så det blev tidig uppstigning. Fyllde tiden innan ICA öppnade med att diska och underhålla Elizabeth. Det blev att sätta Elizabeth på pulkan och gå till ICA i det underbara solskenet. När förrådet var fyllt igen, gjorde jag iordning den klassiska helgfrukosten äggröra och Heinz ekologiska vita bönor i tomatsås.

Efter frukosten blev det diska igen och lite förberedelser inför Stockholmstrippen. Kändes jobbigt att lämna familjen, hann med några telefonsamtal och besvara lite mejl i taxin på väg till Kallax, där blev det en snabblunch och lite förberedelser inför morgondagens arbete, skall börja med en ny grupp i Programmering A i morgon, 26 elever, så det gäller att komma väl förberedd. Det blir lite finjusteringar av PP-presentationen på hemresan och göra i ordning lite arbetsuppgifter.

Och där är jag just nu klockan 14.48 uppe i luften mellan Luleå och Stockholm Arlanda. Väl på plats hoppas jag att vinflaskorna i resväskan är hela, det blir Arlanda Express till Centralen, där jag skall möta min son Jens, som är i Sthlm med några kompisar för att se en konsert i kväll. Sedan blir det en snabb promenad till Birger Jarlsgatan där jag skall hålla min tredje provning på temat Habsburg på fyra dagar. Efter provningen väntar middag och transport tillbaka till Arlanda, lite jobb på Arlanda, flyget, sedan hoppas jag slumra till i taxin och om allt går som det skall landar jag i sängen vid 1-tiden.

Under tiden hoppas jag att mitt kära Liverpool besegrar Cardiff på Wembley, min vän Peter skall hålla mig uppdaterad vad som sker på Wembley via sms. Jag skall också ägna några tankar åt min älskade fru som tar hand om vår älskade dotter medan. jag är på min miniturné.

Detta var en helg med Familjen Grödahl i allmänhet och Erik i synnerhet. Förvånade att jag ser fram emot en veckas ledighet hos Sofias familj i Tartu, där jag skall promenera, ta massage, manikyr, umgås med släkter och vänner och bara vara.

Ha en underbar fortsättningen på söndagen alla läsare!

Mina älskade fru

Publicerad 2012-02-25 16:40:46 i Allmänt,

För att få livspusslet att gå ihop krävs det två jämnställda partners, som backar upp och stöttar varandra när tidsschemat blir tajt. Den senaste veckan har jag varit på resande fot och då är det Sofia som har bytt blöjor, stigit upp och gjort välling mitt i natten, hämtat och lämnat på dagis samtidigt som hon har jobbat med sina företag, allt detta för att jag skulle kunna ägna mig åt en av mina favoritsysselsättningar, producentbesök och vinprovningar i Chianti Classico. På samma sätt som Sofia sköter jag verksamheten hemma när Sofia har mycket.

Jag beundrar verkligen min fru, född och uppvuxen i Estland som lämnade sin tillsvidare anställning, familj och vänner ”där hemma” för att flytta till ett nytt land och en ny stad där hon knappt kände en människa.  Sexton år yngre än mig och från det som många kallar Östeuropa, det är lätt att mötas av förutfattade meningar.

Sofia har på egen hand gjort en fantastisk resa i sitt nya hemland. Förutom att ha blivit mamma till tvååriga Elizabeth och varit mammaledig med henne, så har hon under tiden startat två nätbutiker, en som säljer rockringar (www.health-hoop.se) och en där hon säljer naturliga råvaror till tvål och kosmetika (www.tvalkoket.se). Hennes stora passion är dock att göra egna tvålar och hennes dröm är att börja göra handgjorda tvålar för exklusiva butiker och hotell m.m. Hon vill också lära andra att göra tvål och kosmetika och det kommer hon att göra genom att hålla minikurser.

Historian visar att Sofia får sina drömmar uppfyllda, hon fick mig, hon fick en dotter, snart kommer hennes tvålar att börja synas, för dig som inte sett dem, besök www.soapblogg.blogg.se

Ha en underbar lördag.

Fredagsmys

Publicerad 2012-02-24 09:39:08 i Allmänt,

För i tiden fick barnen lördagsgodis, men under det senaste decennierna har ett nytt begrepp kommit i det svenska språket och det är fredagsmys. Jag har inget emot fredagsmys, ett trevligt sätt att umgås med familjen och fira att helgen börjar genom att äta god mat, dricka gott om situationen tillåter, kanske se en film m.m.

I mina ögon har detta med fredagsmys blivit en hysteri med tacos, lösgodis, läsk, chips, ostbågar m.m. Den lilla chipspåsen som på 80-talet var 100 gram har växt till 300 gram, godispåsarna väger ett kilo, en och en halv liters läsk är obligatoriskt och för de vuxna har vinflaskan byts ut till en tre liters box.

Konsumtionen av onyttigheter som läsk, chips och lösgodis ökar för varje år. Att låta barnen få sitt fredagsmys med lite onyttigheter är helt ok, men det skadar inte att vi vuxna är goda förebilder och försöker lära dem att äta lite bättre godis och lite bättre chips i den mån det är möjligt.

Så fort jag hör ordets fredagsmys tänker jag på OLW-reklamen, men hur mysigt är det egentligen med chips mellan tänderna och kletiga fingrar?

Budskapet är njut med Era nära och kära, men ät mindre och bättre, då gör Ni samtidigt en insats för miljön och i det långa loppet blir vår värld bättre att leva i.

Ha en trevlig fredag kväll!

"Hur tänker människan egentligen?"

Publicerad 2012-02-23 10:05:09 i Allmänt,

När man är på resande fot inträffar det alltid saker som gör att man börjar le alternativ funderar ”hur tänker människan egentligen?”. Vad som alltid får mig att le är japaner med munskydd, är de rädda för den orena luften på flygplatsen? Visst bakterierna frodas på flygplatser och flygplan, men hur skulle det se ut om alla sprang omkring med munskydd?

På temat ”hur tänker människan egentligen” tänker jag osökt på alla dessa medelålders män som aldrig tvättar händerna efter att de har pinkat, men det mest intressanta är de som i de fall det fortfarande är möjligt, vrider på kranen, låter vattnet rinna utan att tvätta händerna. Är det av gammal vana från hemmamiljön, de lurar frun/sambon att de tvättar händerna, men vem lurar de egentligen?

Om vi fortsätter med tvätta händerna, varför är det så få svenskar som tvättar händerna innan de äter? Det är ju rent äckligt att gå till matbordet utan att tvätta händerna, det är inte konstigt att magsjuka är en folksjukdom i det här landet.

Sedan har vi säkerhetskontrollen, något som borde bli ett obligatoriskt ämne redan i grundskolan, så att folk lär sig från barnsben, kan också läggas in på vuxenutbildningen. Jag förvånas gång på gång över hur dålig framförhållning folk har vi säkerhetskontrollen, väl där framme börjar de tömma byxfickorna på mynt, ta av sig bältet, jackan, kavajen, ta upp datorn från väskan/ryggsäcken allt medan köerna växer. I Paris i går var den en herre som skulle kunna var ledstjärna i instruktionsfilmen ”hur man inte gör i säkerhetskontrollen”, han gjorde allt fel och istället för att konstatera ”hur tänker människan egentligen?” så log jag.

Den här listan kan göras hur lång som helst, men vi måste spara lite godis till framtiden och på tal om godis, i morgon har jag tänkt att fördjupa mig i fredagsmyset.

 

Ha en bra dag!

Att njuta eller inte njuta, det är frågan..

Publicerad 2012-02-22 09:23:05 i Allmänt,

I går jobbade jag mig igenom 112 viner på mässan Chianti Classico Collection 2012, i fem timmar satt jag och doftade, smakade och spottade, så här såg mina tänder ut efteråt:



Varför gör jag detta egentligen?
För italienarna är vinet en måltidsdryck, som skall harmonisera med maten och när man provar på det sättet jag gjorde i går är tankarna på harmoni med maten långt borta. Det handlar om att hitta viner som är bra, vilket när det handlar om röda viner, handlar om en bra balans mellan syra, tanniner och aromer.
I de fall ett vin skall bedömas i en tidning eller köpa in av en importör provas vinerna alltid på det här sättet. Inom Munskänkarna provar vi ofta viner blint för att kunna identifiera druva, land, region m.m. och alla våra kunskapsprov bygger på blindprovning. Jag börjar allt oftare att fundera över nyttan med att kunna identifiera blint. Det enda du får en en bekräftelse på att du är "duktig". Min inställning är att vi oftare skall prova viner öppet, något som ger en helt annan upplevelse och det skall allltid finnas mat med på provningen, för det handlar väl till syvende och sist om att njuta... Inte är blåa läppar och blåa tänder njutning eller?
Men njuta eller inte njuta, nu skall jag använda den kunskap jag fick genom provningen i går och går runt och träffa producenterna för att Ni i Sverige i framtiden skall få möjlighet att njuta av dessa viner.
Ha en bra dag!

En alldeles vanlig italiensk måltid eller?

Publicerad 2012-02-21 08:03:38 i Allmänt,

Under våra tre dagar här i Chianti-området känns det som att vi har ätit för den närmaste månaden. Varje måltid har bestått av minst fyra rätter och lika många viner. Om vi bortser från vinet, så har detta i min sinnesvärld varit en vanlig italiensk måltid. Det kan börja med en kall tallrik som består av lite charkuterier och ostar, alternativt en tre till fyra crostinis med olika röror, exempelvis vildsvinsröra, svampröra m.m. Sedan kommer den obligatoriska pastan, det kan en enkel tomatsås, eller ravioli fyllda med spenat och ricotta. Själva huvudrätten är i det här området oftast en kötträtt, som har tillagats på låg temperatur under många timmar. I det här läget är man ordentligt mätt och då trillar den in en Tiramisu eller någon form av kaka innan det hela avslutas med kaffe och mandelskorpor, i det läget behövs verkligen en grappa för att sätta fart på matsmältningen. Med sådana måltider förväntar jag mig att varje människa skall vara gravt överviktiga, men så är inte fallet. En orsak är att de i princip aldrig använder smör eller grädde, det är alltid i olivolja som används. I övrigt består tillbehören oftast av grönsaker eller bönor. Här har jag hittat en personlig favorit, bönor som kokas i vin på låg temperatur under många timmar, enkelt, men sagolikt gott.
Men den främsta orskaken till att folket håller vikten är att det vi har fått äta är den typiska italienska söndagslunchen eller söndagsmiddagen, i normala fall så äter de i det här omårdet en enkel pasta till lunch och till middag blir det någon form av kötträtt, kanske vildsvin eller den lokala vita kon.. Så där krossades myten om den alldeles vanliga toskanska måltiden.
För mig väntar nu en "alldeles vanlig italiensk frukost" som den ser ut i min värld.. först lite äggröra, sedan lite skinkor och ost, innan jag avslutar med några söta tillbehör och kanske lite frukt och till detta några dubbla espresso.. Men detta är ju vanligt bara i min värld :-), de flesta toskanare slinker nog in på någon liten bar dricker sin espresso och tar något litet sött.
Den klassiska tomat- och mozarellamackan som du hittar på varenda kaffebar av italiensk stuk i Sverige här jag än inte sett skymten av.
Så det är bara att konstatera myter är till för att krossas och det gör man främst genom att resa och uppleva det hela på plats.

Arriverderci - på återseende!

Varför kallar vi dem italienare?

Publicerad 2012-02-20 09:45:50 i Allmänt,

Italien är en nation som är inne på sitt 151 år efter enandet 1861. När vi hör namnet Italien tänker vi oftast på god mat, goda viner, korruption, maffia och hett temperament. Om vi bortser från att dessa människor bor i en republik med samma flagga, är det ett folk och ett land?




I mina ögon finns det en hel del som påminner om det gamla Jugoslavien. Det pratas ju mycket om motsättningarna mellan de fattiga i söder och de rika i norr, men problemen är större än så. Det finns stora motsättningar mellan regioner, exempelvis venetianer och de från Toskana (jmf Norrbotten och Västerbotten). Merparten av invånarna identifierar sig med sin region och kallar sig inte italienare.
Det här skiner också igenom i skillnaden i mat och vinkultur mellan de olika regionerna.

Men motsättningarna är större än så och de finns även mellan städer inom samma region, i samband med en middag i går hörde jag en rätt intressant historia som nyligen hade inträffat i Toskana. En man från Siena i den norra delen av Toskana förälskade sig i en kvinna från Florens i norr, efter några års kärlek gifte de sig. Mannens föräldrar blev så upprörda att de sade upp bekantskapen med sin son och sedan dess har de inte haft någon kontakt. Med svenska ögon kunde det här ha handlat om en man från Piteå och en kvinna från Luleå, skulle det kunna inträffa?
I media pratas det ofta om att detta är ett problem när en muslimsk kvinna träffar en kristen man, men dessa problem finns överallt i världen.
Med denna lilla historia vill jag önska Er en underbar dag.
I morgon skall jag beskriva en helt vanlig italiensk måltid, mätt blir man :-)

På plats i Toskana

Publicerad 2012-02-19 08:59:16 i Allmänt,

Det blev en händelserik lördag för oss Munskänkar på väg till årets vinort Chianti Classico. Det började bra med ett par glas Tattinger klockan 08.45 på Schiphol i Amsterdam innan vi flög vidare till Florens. Väl framme i Florens började "problemen", vi sju som hade flygit från Stockholm fick inga väskor och vi fick ta del av det välorganiserade italienska administrationen, där tre olika personer back servicedisken gav olika besked till olika personer.. Det är sådana gånger det gäller att ha lite perspektiv på tillvaron och inse att det inte är världens undergång om bagaget kommer ett dygn försent, det finns de som har det som mycket värre runt omkring i världen.

En lärdom kan väl vara att ha lite extra kläder och nödvändigheter i handbagaget nästa gång :-).

När vi väl tog oss i väg från flygplatsen besökte vi den svenskägda vingården Terreno, där vi först åt lunch tillsammans med familjen, ostar, charkuterier och en underbar tomatbaserad pasta och i glasen hade vi deras rosé gjord på Merlot och Sangiovese, ett välgjort och kraftfullt vin som kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment från april.

Sedan gjorde vi ett nedslag i deras provningsrum och provade genom ett tiotal viner och deras fantastiskt goda grappa (Grappa Terreno varunr 80302, pris 289,-). Vinerna höll genomgående hög kvalitét, bl.a. några kraftpaket gjorda på Petit Verdot. Familjen jobbar biodynamiskt.

Efter besöket hos Terreno och incheckning på hotellet blev det en välkomponerad middag, bl.a. en fantastisk ravioli baserad på ricotta och spenat.

Jag kommer att dela med mig av dessa recept framöver.

Kvällen avslutades med en tretimmars utflykt till flygplatsen för att hämta upp väskorna, som kom 11 timmar försenade till Florens.. Så efter att ha varit på benen sedan 04.15 kändes det skönt att krypa ner under tecken vid 1-tiden.

Efter några timmars sömn har jag nu avnjutit en fantastisk frukost och nu väntar styrelsemöte i några timmar innan vi skall ut i verkligheten och spotta lite viner igen.

Trots att vi har det fantastisk bra här nere är saknaden efter min familj stor, det blir svårare och svårare för varje gång att åka någonstans utan dem.

Jag önskar Er alla en underbar söndag!

Hysterin kring melodifestivalen

Publicerad 2012-02-18 04:22:44 i Allmänt,

På väg mot Toscana och Chianti Classico borde jag ägna mina tankar åt mat och vin, men ämnet denna tidiga morgon är melodifestivalen.
 Jag har inget emot melodifestivalen och har genom åren vid många tillfällen suttit klistrat framför TV:n, framförallt under barndomen när jag var bosatt i Norge och vi bara hade en TV-kanal, vad skulle man annars göra en lördagskväll i mitten av maj? Jag kommer ihåg 1977, då jag ställde bandspelaren i inspelningsläge mot TV:n, har nog kvar detta C90 än, borde vara en raritet idag.  
Spännvidden har varit enorm genom åren, ABBA, Bucks Fizz, Nicole Seibert,Vanessa Paradis,  Johnny Logan, Jan Teigen, Lordi, Olsen Brothers, Carola, Bobbysock eller för att inte tala om Secret Garden med Nocturne 1995, listan kan göras hur lång som helst. Det var dock annorlunda på den gamla goda tiden, det var en nationell uttagningstävling i de flesta länder och den stora finalen som vi i Norge kallade för Melodi Grand Prix.

Men tiderna förändras, i dag är det i mina ögon hysteri med deltävlingar, andra chansen och den stora finalen i Globen. Redan under hösten börjar kvällstidningarna  spekulera i vilka artister som skall vara med (i varje fall utifrån löpsedlarna) och vem eller vilka som skall vara programledare,  man hinner knappt städa bort julen innan uppladdningen startar inför den första deltävlingen som är i februari.

Under många år var jag en trogen läsare av Expressen, men för fem, sex år sedan räknade jag hur många sidor tidningen skrev om melodifestivalen  och det visade sig att under veckans sex första dagar skrev de i snitt tolv sidor varje dag om den kommande helgens deltävling och avslutade med sexton sidor om utfallet av delfinalen på söndagen, efter denna ”bisarra” upplevelse gjorde jag slut med Expressen. I mina ögon skall en tidning förmedla nyheter och kunskap, inte spekulera i vilka kläder Lena Philipsson skall ha som programledare på lördag.

Den stora frågan är: Har det blivit värre? Ja, i mina öron och ögon har det har blivit mycket värre.  I dag krävs det att du både är blind och döv om du vill undvika hysterin inför varje helgs deltävling, andra chansen eller finalen i Globen.

Det började redan inför den första deltävlingen, då en av huvudsponsorerna COOP ägnade ett antal sidor i sitt reklamblad med olika erbjudanden kopplade till melodifestivalen, föga förvånande OLW Chips, Coca Cola, olika Marabou-produkter och Santa Maria tacotillbehör och det var bara början.

Det går knappt en dag utan att man passerar en löpsedel där det skrivs om Björn Ranelid, Marie Serneholt, Molly Sandén eller Sean Banan. När jag skulle åka till dagis med Elizabeth fredag morgon, vred jag på radion som Sofia hade lämnat på 107,1 RIX FM och det första jag hörde var ”Ranelid till Globen” och jag kände ”nu får det vara nog”.

Har de inte något annat att skriva om i tidningen eller prata om i radion? Det är svält på Afrikas horn, fängelsbrand i Honduras med minst 356 döda, över 100 har dödats  av Assads styrkor i Homs i Syrien, protester mot Putin i världens till ytan största land, men det går obemärkt förbi i kvällstidningarnas pappersupplagor och i reklamradion… Det är ju ”peanuts” jämfört med att Björn Ranelid planerade barnbarn skall födas ungefär samtidigt som han skall uppträda med  Sara Li i Leksand.

Trots denna inställning kommer jag förmodligen att sitta på Freys Hotell en lördag kväll i maj och följa rösträkningen med några av mina Munskänksvänner, för det brukar vara på ”dette viset” att vårt årsmöte infaller samtidigt som den stora finalen… Jag glömmer inte finalen 2009 när vi var ute på Lidingö, Håkan Johansson spelade piano samtidigt som tolvpoängarna ramlade in för Alexander Rybak, segern firades med ett dopp i det kalla vattnet och i glädjeyran glömde jag mina glasögon på bryggan och när jag med ledsyn skulle hämta dem nästa morgon trampade jag på dem, tur att jag hade med mig linser.

Nu ställer jag om autopiloten från melodifestivalen till Chianti Classico och ser fram emot lite morgonbubblor vid flygbytet i Amsterdam.

Ha en underbar lördag mina vänner.

Elizabeth två år idag

Publicerad 2012-02-17 10:53:27 i Allmänt,

Min tanke var att skriva om hysterin kring melodifestivalen idag, men jag sparar det inlägget till i morgon. En dag som denna skall tillägnas min dotter Elizabeth som fyller två år idag.




Jag kan välvilligt erkänna att det fanns en del funderingar i mitt huvud för tre år sedan om jag verkligen skulle ta steget å bli pappa en gång till. Vid den tidpunkten var min son Jens inne på sitt sjuttonde år och min fru Sofia bodde fortfarande i Estland.

Jens var nästan igenom "systemet", m.a.o. tiden som idrottsförälder var förbi, jag hade gjort mitt som klassförälder och som representant i föräldrarådet, ingen mer läxläsning, endast några utvecklingssamtal kvar.... Jag var alltså på väg att kunna bestämma över min egen tid.

Tankarna var många när jag på mina promenader passerade förskolor och barnvagnar.. blöjbyten, vakna nätter, föräldramöten, listan kan göras hur lång som helst..

Vad jag dock visste var att jag älskade Sofia och ville tillbringa resten av mitt liv med henne. För henne som är 16 år yngre än mig var barn en självklarhet och jag insåg att om vi skulle leva tillsammans fanns det ingen återvändo. Jag räknade snabbt i huvudet att jag skulle vara 61 eller 62 år (det går inte att göra barn på beställning) när hon går ut gymnasiet och kanske närmare 70 när jag blir morfar/farfar till hennes barn (det går inte att könsbestämma barn), jag blir det ju förhoppningsvis tidigare till Jens barn :-).

Jag konstaterade att jag är ung i sinnet och bestämde mig "go for it" och när Sofia ett antal månader senare kom ut från toaletten på Prästgårdsgatan och berättade att hon var gravid kom den en glädjetår.

Den 17 februari 2010 föddes hon och det första jag tittade efter var "vilket kön är det?"..

En nyfödd Elizabeth den 17/2 2010.

Jag kommer ihåg dessa magiska minuter när jag klippte navelsträngen, fick ensam gå tillbaka med henne till förlossningsavdelningen. När jag satte mig när med min nyfödda dotter i TV-rummet med en Polarmacka och en kopp kaffe i plastmugg gick Marit Björgen i mål som segrare i OS-sprinten i Vancouver och tog Norges första guld i mästerskapet, för en man med norskt pass var det verkligen dubbel lycka, en liten kuriosa är ju att Elizabeth's födelse var lite av vändpunkten i Marits karriär, hur många segrar har hon inte tagit sedan den dagen?

När jag idag två år senare tänker tillbaka på hur många underbara minnen det finns med Elizabeth skäms jag nästan över att jag överhuvudtaget funderade på att INTE bli pappa en gång till. Hon verkligen förgyller tillvaron varje dag med sitt charmiga leende, sin intensitet, sin kreativiet...Visst kan man ibland känna.. Nej, sitt ner se TV, bygg lego, ta det lugnt bara en liten stund, men samtidigt är det nog lite av "payback time", jag var nog själv ett litet "monster" som barn.

Barn ger ju ett helt annat perspektiv i tillvaron, visst kan jag känna en viss besvikelse när Djurgården förlorar derbyt mot AIK och riskerar att få spela i kvalserien, men vad spelar det för roll egentligen när du har två friska och lyckliga barn?

Det skall ju vara lite balans i livet, det återstår säkert några nätter med förstörd nattsömn, blöjbyten, föräldramöten, idrottsförälder, utvecklingssamtal, gräl, men det är värt varje minut.

I dag skall jag verkligen njuta av närvaron av mina två barn, Sofias hembakade prinsesstårta.. njuta av att bara få vara en del av andra människors liv.


Två av mina tre snyggingar :-)

I morgon bitti klockan 06.20 lyfter planet mot Amsterdam, där kanske det blir lite morgonbubbel innan vi drar vidare till Florens och sedan Munskänkarnas vinort 2012, Chianti Classico.. Följ den resan här på bloggen, men inna Chianti Classico blir det en djupdykning om melodifestivalen.

Ha en underbar helg i kvalitetens tecken och var rädd om Er!

När det handlar om mat och dryck, varför väljer så många kvantitet på bekostnad av kvalitet?

Publicerad 2012-02-16 09:32:32 i Allmänt,

Ett intressant fenomen är är många människors bristande intresse för kvalitet när det gäller mat och dryck. Den vanligaste orsaken till att de väljer bort kvalitet är att det uppfattas som dyrt och de satsar på kvantitet istället.

Jag kan göra en jämförelse med ishockey, ett par gånger per vecka åker någonstans mellan 1000 och 2000 personer från Piteå till Luleå eller Skellefteå att titta på elitseriehockey istället för att se Piteå Hockey i divison 1 trots att det kostar 300 % mer. Varför? De vill ha bättre underhållning och anser att det är värt att betala för upplevelsen.

När det gäller mat och dryck är förhållandet det omvända, varför? Kan det vara för att det tillhör de fysiska behoven äta och dricka?

För mig skall varje måltid vara en smakupplevelse vare sig det är vardag eller fest och det är värt att lägga någon extra krona på ingredienserna för att få det lilla extra.
Ibland kan denna maträtt ta lite längre tid att tillaga, men genom lite planering och framförhållning går det att göra en veckomatsedel och veckohandla och då har man sparat in denna tid.

När jag väljer att dricka vin till maten skall det självklart vara kvalitet och även förhöja upplevelsen. I dag går det att köpa ett kvalitetsvin kring 100-lappen, så varför välja en industriprodukt för 60 kronor?

En annan intressant faktor är att många som väljer att dricka 60 kronors viner hemma utan att blinka betalar mellan 250 och 300 för dessa på restaurang.

Jag kommer att fortsätta utveckla kvalitetsbegreppet framöver och även provsmaka sådant som i mina ögon är av låg kvalitet och dela med mig av dessa erfarenheter.

I morgon har jag tänkt att fördjupa mig lite i hysterin kring melodifestivalen, men innan dess skall Ni få ett recept på en lättlagad fredagsmiddag och ett vintips därtill.

Ha en underbar dag!

SVAMP- OCH CITRONFYLLDA PASTARULLAR MED GRÄDDIG TOMATSÅS

 

Det här behövs till 4 personer:

 

100 gr champinjoner + 100 gr portabella (alternativ 200 gr champinjoner beroende på tillgång)

1 dl strimlad purjolök

1 hackad vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk rivet citronskal

1 msk pressad citronsaft

250 gr ricottaost (alternativt 250 gr Kesella Gourmet)

1 ½ dl riven parmesanost

1 äggula

½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

250 gr färska lasagneplattor alternativt 12 cannelloni 

 

Tomatsås:

 

2 msk olivolja

1 hackad gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 pkt passerade tomater, 500 gr

1 tsk mejram

1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

2 dl vispgrädde

 

  Till gratinering:

1 dl riven parmesanost

 

Gör så här:

 

  1. Hacka svampen och fräs den med purjolök och hackad vitlök i oljan ca 10 min under omrörning.
  2. Tillsätt rivet citronskal och citronsaften. Låt svampen kallna.
  3. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, tomater, mejram, salt och peppar. Sjud ca 5 min. Tillsätt därefter vispgrädde och sjud ytterligare ca 10 min. Ställ åt sidan.
  4. Blanda svampen med ricottaost, parmesan, äggula, salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 250o. Dela plattorna på mitten (om du använder lasagneplattor) och lägg 2 msk av fyllningen på varje platta och rulla ihop. Dela rullen på mitten och ställ dem i en smord ugnsäker form alternativt fyll cannellonin med 2 msk fyllning.
  6. Häll tomatsåsen över rullarna. Strö på 1 dl riven parmesanost och gratinera ca 10 min tills osten får färg. Använder du cannelloni blir gratineringstiden ca 30 min.

Rätten går att förbereda och ha på lut i kylen. Gratineringstiden bli då lite längre för lasagneplattor och ca 15-20 min för cannelloni.

Vintips: Brolio (varunr 2705)

Det handlar om att fånga dagen (Carpe Diem)

Publicerad 2012-02-15 15:51:35 i Allmänt,

Min tanke med denna blogg är att dela med mig av intressanta händelser ut mitt liv, skriva lite om mat och dryck och annat som kan intressera Er läsare. Från och med nästa vecka kommer jag regelbundet att bjuda på ett inspirerande mat och dryckestips inför helgen.
Vem är jag? Snart 44 år gammal, gift med Sofia, två barn, Elizabeth som fyller två år på fredag och Jens som fyller 19 i juni.  Jag jobbar som lärare i Entreprenörskap, Kommunikation och Programmering vid Strömbackaskolan i Piteå. Jag driver ett företag där jag håller utbildningar inom mat och dryck samt att jag är verksam inom ett importföretag. En av mina stora passioner i livet är vin och jag brukar beteckna mig själv som en av Norrbottens största alkoholmissbrukare eftersom jag spottar ut alkohol för mellan 15000 och 20000 varje år och det är missbruk :-), det andra är bruk. Jag är engagerad inom föreningen Munskänkarna, där jag bl.a. är ordförande i utbildningskommitén i Sverige. En annan passion är resor, något jag gör ofta och gärna, nästa resa går till Chianti Classico på lördag med Munskänkarna.

Det viktigaste i mitt liv förutom familjen är att fånga dagen (Carpe Diem), det gäller att leva i nuet, att ta vara på varje dag. Jag fick lära mig den hårda vägen, när jag var tio år dog min lillasyster och far med tre och en halv månads mellanrum. Det var tufft, men samtidigt gav det mig erfarenheter som har gjort mig till den positiva person jag är. Vi måste lära oss att uppskatta det som vi tar som självklart, exempelvis att vakna upp frisk varje morgon, för det är ganska tänkvärt att alla friska människor har hundra önskningar, medan en sjuk bara har en.
Jag önskar Er alla en bra avslutning på dagen. 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela