Erik Grödahl

Närmare 2013 har vi aldrig varit…

Publicerad 2012-12-31 13:13:27 i Allmänt,

Nyårschampagnen är satt på kylning, klockan har precis passerat 13 här i Estland och det återstår strax under 11 timmar av 2012.  Ute är det fem grader varmt och snön smälter. Jag sitter och reflekterar över det år som har varit medan Elizabeth roar sig i ”Mängidzungel” (lekdjungeln) i det stora köpcentret i Tartu.

Vad är det som gör denna dag, nyårsafton så speciell egentligen? Det är ju en dag som alla andra, bortsett från att vi byter från ett år till ett annat.  För många innebär det nya året en nystart, träna mer, äta sundare, rökfri, snusfri etc, men hur många lyckas egentligen med sina nyårslöften, jag misslyckas oftast med mina nyårslöften och de senaste åren har jag inte avgett några. Däremot brukar jag sätta upp ett antal mål för det nya året och det har varit mer lyckosamt.

Om jag tittar tillbaka på 2012, så har det varit ett mycket intensivt år i mitt liv på många plan. Jag arbetat och rest alldeles för mycket, den största resan det här året är den inre resa jag har genomgått.

Sedan min far och syster dog 1978 har jag inte velat se verkligheten i vitögat utan förträngt det hela, när tankarna har kommit har jag ”flytt iväg”. Jag har inte velat prata om det och undvikit situationer där jag skulle bli påmind om det. Jag har haft svårt att besöka graven och jag har inte hälsat på släkten på min pappas sida, när jag varit i Kristiansund. Fotoalbum har varit tabu. Jag har inte vågat släppa ut mina känslor.

Det här året har jag vågat ta tag i mitt förflutna. Jag har pratat om det, besökte mina släktningar Kolbjörn och Vesla, som jag inte sett på 15 år, åkte ditt på juldagen och ringde på dörren utan förvarning, det kändes underbart att komma in i det hem där jag har tillbringat så mycket tid som barn och det kändes som om en sten släppte från mitt hjärta.

Jag har besökt graven, på julafton åkte jag dit och tände ett ljus och jag kände verkligen ett lugn inombords.

Jag har också varit uppe i min mormors förråd och hämtat alla gamla fotoalbum, tittat på bilderna från 70-talet och återupplevt allt som har varit som ett stort svart hål för mig.

Jag tog också med mig min lillasysters leksaker, som har legat i 35 år, nu är det dags för Elizabeth att leka med dessa.

När jag nu tittar på min dotter som hoppar på studsmattan, så känns det på något sätt att jag har fått tillbaka min lillasyster.

Så Tallinn, Tartu, Warzawa, Kiev, Poltava, Kharkiv, Köpenhamn, Krakow, Kandalsksha, Tranås, Toscana, Tällberg och alla andra ställen jag har besökt 2012, Ni kommer på en god andra plats efter min inre resa.

Nu återstår bara 10 timmar av 2012, ett år som inte blev som jag trodde, det blev mycket bättre. Det enda jag önskar mig av 2013 är att jag och mina nära och kära får vara friska. Självklart vill jag ha ett lugnare liv också, något mer kräver jag inte.

Ha ett gott slut!

Veckans vinnare är Buffé - ICA's tidning för stamkunder

Publicerad 2012-12-13 23:11:00 i Allmänt,

Med inneboende gäster blir det mycket matlagning och då trivs frun och jag som fiskar i vattnet. Det har blivit en hel del julinspirerat för våra gäster från Kandalaksha, framför allt olika röror och inläggningar på matjessill, hemlagad senap, både hembakat mjukbröd och knäckebröd. För att få inspiration läser vi mat- och dryckestidningar och de senaste veckorna har de verkligen levererat, först Allt om Mats julspecial (nr 19/2012) och idag ramlade ICA’s tidning för stamkunder Buffé (nr 12/2012) ner i brevlådan och den är veckans vinnare, de bjöd på ett antal lättlagade, men framför allt fantastiskt tilltugg.

Vi började kvällen med en lyxig räkröra (sidan 5). Vi serverade den på knäckebröd smaksatt med rosmarin (Allt om Mat’s julspecial sidan 64). För att få lite extra touch på den, gjorde vi en hemlagad majonnäs.

 

Majonnäs (ca 2 dl)

1 äggula

1,5 tsk fransk senap

4 krm vitvinsvinäger (nästan en tesked)

1,5 krm salt

0,5 krm vitpeppar

1,5-2 dl rapsolja av bra kvalitet, exempelvis Ica’s ekologiska

Gör så här:

1.      Mixa allt utom oljan med en mixerstav.

2.      Droppa i oljan långsamt medan du mixar.

Vi fortsatte med recept ur Buffé och den blev en gubbröra smaksatt med löjrom (sidan 5).

I tidningen Livets Goda’s nyhetsbrev hittade jag en färskostbruchetta med anjovis.

Färskostbruschetta med anjovis / 4 pers
½ hembakad baguette (se recept nedan)
4 msk olivolja
1 dl philadelphiaost
½ citron
0,5 dl gräslök
salt och svartpeppar
1 burk anjovisfilé (125 g)



Skär baguetten i centimetertjocka skivor och pensla dem med hälften av olivoljan på båda sidorna. Grilla dem sedan i ugn, grillpanna eller på grillen för den delen, tills de är gyllenbruna runt om och krydda med salt och peppar. Vispa ihop resten av olivoljan med färskosten och riv ner citronskal. Vispa till en jämn smet, krydda med salt och peppar. Bred krämen på brödskivorna, toppa med en anjovisfilé och finhackad gräslök.

 

BAGUETTER

 

 

6 dl durumvetemjöl

8 dl blandat grövre mjöl (ex 4 dl grahamsmjöl, 4 dl grovt rågmjöl)

1-1,5 dl rostade solrosfrön (om Ni använder saltade minska saltmängden)

1 msk salt

50 gr jäst

6 dl vatten

4 msk olivolja

Gör så här:

  1. Bland mjöl och salt.
  2. Värm vattnet      fingervarmt (37 o)
  3. Rör ner jäst i      vattnet och tillsätt olivoljan.
  4. Blanda mjölblandning      och vätska för hand eller i bakmaskin tills degen känns slät (3-5 min, ju      längre desto bättre bröd)
  5. Jäs degen övertäckt      ca 20 min.
  6. Baka ut till sex      stora eller 18 små baguetter. Snitta baguetterna med kniv.
  7. Jäs under duk på      bakplåt ca 20 min.
  8. Grädda i 225 o  10-15 min beroende på ugn (tills      baguetterna fått bra färg).
  9. Jästiden kan förkortas      eller förlängas.

 

Till alla smårätter drack vi Kremser Wachtberg Grüner Veltliner 2001 (varunr 95303, pris 149,-), beställ den på www.systembolaget.se. Ett moget och balanserat vin som passade utmärkt till ovanstående smårätter.

I morgon blir temat sillröror.

 

40 alternativ till Systembolagets mest sålda i 99 kronorsklassen - del 3

Publicerad 2012-12-12 23:57:25 i Allmänt,

2006 arrangerades vinter os i Turin, ca 60 mil därifrån görs några av världens bästa viner. Regionen heter Piemonte och är framför allt känd för sina röda viner gjort på druvan Nebbiolo. Namnet Nebbiolo kommer från det italienska ordet nebbia som betyder dimma. Under skörden bildas ofta dimma. Druvan är liten med tjockt skall och ger oftast rätt sträva viner, som kräver syrliga tillbehör. Doften är fantastisk, violer, saltlakrits, tjära, multna löv m.m.

En mognande Nebbiolo

Ett mycket prisvärt vin av hög kvalitet från Piemonte är Fontanafredda Langhe Nebbiolo (varunr 22300, pris 99,-), den senaste årgången som finns på Systembolaget, 2010 är inte alls lika sträv som tidigare årgångar.

En annan druva som odlas med stor framgång i regionen är Barbera, viner på Barbera har ofta väldigt hög fruktsyra men lite lägre strävhet än Nebbiolo. Här finns de klassiska körsbärstonerna och lite lakrits.

En bra representant för Barbera är Barbera d’Alba Luigi Voghera (varunr 2365, pris 99,-), om vinet inte finns i din Systembutik, kan du beställa det och du har det inom fyra dagar.

Till de ovanstående vinerna rekommenderar jag Tagliatelle med pidmontsås

Tagliatelle med pidomontsås
 
Det här behövs till fyra personer:

250 gram Salsiccia (klipp upp skinnet och gröp ur innehållet), Gärna Ica selections färska
4 msk olivolja
6 skivade vitlöksklyftor
1 hackad gul löl
50 g finhackad pancetta alternativt bacon.
100 gram finhackad italiensk salami
1 dl rödvin (samma vin som i glaset)
3 dl kalvfond
1 dl grädde

nymald svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Hetta upp en kastrull på mediumvärme. Bryn korvinkråmet i olivolja och dela det med en slev. Lägg åt sidan och bryn sedan vitlöken och löken tills det fått fin färg, tillsätt pancettan, salamin och det brynta korvköttet. Häll i rödvin och rör om ordendligt, låt det koka nästan torrt.

2. Häll sedan över kalvfond och grädde, smaka av med svartpeppar och låt det sjuda i cirka 15 minuter på svag varme.

3. Koka Tagliatelle och servera ”al dente”, servera med såsen och ripla god olivolja över.

Vi fortsätter vår resa i norra Italien och hamnar nu i regionen Trentino-Alto Adidge, ett område som fram till första världskrigets slut tillhörde Österrike. I den här regionen görs en hel del mycket bra mousserande viner och en storsäljare på Systembolaget är Rotari, som finns både som vit (varunr 7567, pris 99,-) och rosé . Den förstnämnda görs på 90 procent Chardonnay och 10 % Pinot Noir och är ett bra alternativ till Champagne om du vill hålla dig under hundringen. Även rosévinet görs på samma druvsorter, men proportionerna mellan druvsorterna är annorlunda.

Ett udda men fantastiskt tillbehör till bubbel är mellanlagrad hushållsost, skär några tärningar och låt dem ligga i rumstemperatur sex timmar och Ni får en krämig ost som kokar, med sin höga syra gifter den sig med bubblet.

Jag säger bara lycka till och ”Carpe diem”

Vintips till julbordet

Publicerad 2012-12-11 16:19:00 i Allmänt,

De vanligaste flytande tillbehören till det svenska julbordet brukar vara julmust, julöl och snaps, men varför inte prova vin som omväxling. Det finns många viner som passar utmärkt till det svenska julbordet. Ett bra allroundvin är Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner (varunr 2775, pris 97,-)Här nedan följer en sammanställning på köpvärda viner.

Till den inlagda sillen rekommenderar jag torr sherry. Det känns kanske som ett udda val, men den höga fruktsyran i sherryn gifter sig med syrligheten som finns i sillen. Förstahandsvalet blir en La Guita Manzanilla (varunr 8201, pris 44,-/halvflaska), hittar du inte den, köp en Tio Pepe Fino (varunr 8225, pris 49,-/halvflaska).

 

Om du har en ål eller gravlax på tallriken passar det utmärkt med en Gewurztraminer från Alsace i Frankrike eller en Grüner Veltliner från Österrike. Druvan Gewurztraminer ger viner som känns ganska feta och har en låg syra, den har en stor doftpalett, där rosor och niveacremé ofta sticker ut, det här är inget kompromissvin, antigen gillar du det eller så gillar du det inte, men det är värt att chansa. Välj någon av följande Comtes d'Isenbourg Gewrztraminer (varunr 2187, pris 109,-) eller Gewurztraminer Réserve Hennÿ (varunr 2176, pris 119,-).

Till den rökta laxen blir det ett annat vin från Alsace gjort på druvan Pinot Gris, min personliga favorit där är Hubert Beck Pinot Gris Réserve de Chevalier (varunr 12105, pris 99,-).

Väljer Ni inkokt lax blir det att stanna kvar i Alsace, men nu är druvsorten Riesling, varför inte prova Trimbach Riesling (varunr 2639, pris 119,-).

Som Ni kanske har sett är det de vita vinerna som dominerar och till Janssons Frestelse fortsätter den vita vågen, en Sancerre Les Pierris (varunr 2259, pris 125) passar som hand i handske.

Köttbullarna, prinskorven och julskinkan måste få sällskap av något rött och det blir en Stoneleigh Pinot Noir (varunr 16394, pris 129,-).

Lutfisk är väl inte en favorit för alla, men testa med ärtpuré, bacontärningar och en karamelliserad Bechamelsås, i glaset ett sött vin, Nederburg Noble Late Harvest (varunr 2741, pris 79,-/halvflaska).

Då återstår bara Risgrynsgröten och till den blir det ett sött rött, Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 139,-), är ett sydafrikanskt vin som är gjort enligt portvinsmetoden.

Det vinet är också det ultimata sällskapet till en bit Västerbottensost eller en Allerum extra lagrad prästost, skär några tärningar och låt dem ligga i rumstemperatur fyra till fem timmar och Ni får en resa till sjunde himlen.

Champagne - Guds gåva till mänskligheten

Publicerad 2012-12-10 10:05:00 i Allmänt,

Champagne – ”Guds gåva till mänskligheten”

Om jag skulle få välja en dryck att dricka resten av livet, skulle valet vara både svårt och enkelt, kroppen behöver vätska för att inte torka ut, så vatten vore ett logiskt val, men jag skulle hellre välja Champagne, denna magiska och mytomspunna dryck.

Det finns väl ingen dryck som är så förknippad med festligheter som Champagne och även citaten är många.

Churchill hade minst två, ”Torr, kall och gratis” samt ”Vid seger förtjänar vid det, vid förlust behöver vi det”, det bästa i mina ögon kommer från Lilly Bollinger,

 "Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag det i enrum.
I sällskap tycker jag det är obligatoriskt.
Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig.
Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås"

Lilly Bollinger
 

Champagne är den ultimata måltidsdrycken den passar till allt från Corn Flakes till surströmming och allt däremellan.

Den underbara känslan när bubblorna kommer in munnen kan inte beskrivas med ord, den måste upplevas.

Vad är det som gör Champagne så speciellt? Det är framför allt kombinationen jordmån, klimat och framställningsmetod. Kritjorden som har sitt ursprung i det hav som täckte England och Frankrike. För 69 miljoner år sedan torkade havet upp och på botten lämnade tjocka havsbäddar av hårt packad kalk, upp till 350m djupt på vissa ställen. Efter detta utsattes regionen för två efterföljande jordbävningar, den sista för 12 miljoner år sedan. Detta gjorde att jordskorpan reste sig och krossades för att skapa champagnes kullar.

Jordmånen består av kritjord (Belimnita quadrata ellerMicraster chalcs) och kräver att vinrankans rötter söker sig långt ned i marken för att hitta näring.

Det svala klimatet och sedan lagringen, först det stilla vinet på fat och sedan lagringen på flaska.

Inför de kommande helgerna vill jag rekommendera några av mina favoritchampagner och även några tillbehör till dessa.

Jag börjar med ”vardagschampagnen Beaumont des Crayéres Grande Réserve Brut (varunr 7891) för 189 kronor. Det är otroligt billigt för en flaska Champagne, eftersom enbart druvklasen till en flaska Champagne kostar minst fem Euro. En av orsakerna till det låga priset är nog  att den görs på den billigaste druvsorten Pinot Meunier.

Nästa favorit är Palmer Blanc de Blancs Brut (varunr 7553, pris 294,-), blanc de blancs innebär att den är gjort på den gröna druvan Chardonnay, det innebär att de blir lite friskare och det här är mer en aptitretare.

Den i mitt tycke mest prisvärda Champagnen på Systembolaget är Andre Clouet Grande Réserve (varunr 7686, pris 259,-) som är en Blanc de Noir, det innebär att den är gjord på någon av de blå druvorna Pinot Noir eller Pinot Noir alternativt en kombination av dessa. Här blir frukten mer röd och smaken mer kraftfull, det här är den ultimata Champagnen till lite kraftfullare mat.

 

Fast om jag får välja lägger jag på 136 kronor och köper en Bollinger Special Cuvée Brut (varunr 7418, pris 395,-), det här är min favorit bland standardchampagnerna och James Bond kan inte ha fel.  Här finns en stor komplexitet.

 Ett givet tilltugg till Champagne är löjrom med en klick Smetana på en brödbit, skippa löken som är en smakdödare.

Ett annat enkelt tilltugg till Champagne är en bit Brieost på ett surdegsbröd med en klick kumquatmarmelad (St Dalfour).

Ytterligare ett lättlagat tilltugg är att mixa 100 gram salami med 200 gram philadelphiaost och servera på ett rågkex eller crostini.

De två nedanstående är också personliga favoriter.

 

Asienkryddad räktoast

 

Det här är en variant på Toast Skagen, fast med asiatiska förtecken.

Själva räkröran och toasten kan göras helt klara var för sig i god tid

några timmar före måltiden.

Strax före serveringen fördelar du räkröran på de knaperstekta

toasten och garnerar.

 

Det här behövs till 24 små toast:

12 skivor vitt formbröd

smör till stekning

1 kilo färska räkor, ca 350 g skalade

1 dl majonnäs

1/2 tsk sambal oelek

1 tsk curry

1 msk mango chutney (hackad)

1 finhackad vitlöksklyfta

färsk koriander eller persilja till garnering

 

Gör så här:

1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda räkhacket med

    majonnäsen och smaksätt med sambal, curry, mango chutney

    och vitlök.

2. Kantskär det vita brödet och dela varje skiva diagonalt till snibbar.

    Stek brödsnibbarna på måttlig värme i smör tills de får en gyllen-

    brun färg och blir knapriga.

3. Så här långt kan du förbereda några timmar i förväg. I samband

    med serveringen fördelar du räkröran på toasten och garnerar

    med ett litet blad färsk koriander eller persilja.

 

Majonnäs

1 äggula

1 tsk fransk senap

4 krm vitvinsvinäger

1 krm salt

½ krm vitpeppar

1,5-2  dl rapsolja

 

Mixa äggula, senap, vinäger, salt och peppar, droppa sedan i oljan.

RÖD PESTO

 

Det här behövs:

15 soltorkade tomater i olja, ca 75 g

1 kruka basilika

1/2 hackad färsk chili

1 pressad vitlöksklyfta

1 1/2 dl riven fetaost eller 1 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

 

Gör så här:

1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från

    basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.

2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan

    göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt

    stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund

    i rumstemperatur.

Lycka till!

Vad dricker vi den närmaste månaden?

Publicerad 2012-12-08 10:08:59 i Allmänt,

På måndag återstår två veckor till julafton vilket innebär att det återstår tre veckor till nyårsafton. Det här är helger då det konsumeras mycket dryck både på gott och ont.

Ett stort problem inför helgerna är att många är dåliga på att planera sina dryckesinköp och de möts ofta av tomma hyllor. Den planerade nyårschampagnen är slutsåld dagen innan nyårsafton och alternativet blir en mer eller mindre dålig kopia.

Under den kommande veckan har jag tänkt att hjälpa Er lite på traven genom att rekommendera goda drycker, inte enbart alkoholhaltiga utan även alkoholfritt för de som vill väljer det istället.

De som vill välja ett alkoholfritt alternativ diskrimineras allt som oftast på restauranger, det finns läsk, vatten, mjölk och eventuellt en alkoholfri öl att välja på, hur många av dessa drycker är en lyckad kombination tillsammans med mat? Jag väljer ofta vatten till maten, men då handlar det om att det är en törstsläckare.

Det är samma sak i media, hur ofta provas det och rekommenderas det alkoholfria drycker i soffprogram och tidningar? Jag minns inte när jag läste en sådan artikel senast.

Jag skall idag bjuda på ett litet smakprov vad som väntar den närmaste veckan och här kommer en läcker efterrättskombination.

I glaset skall Ni antigen ha en Billabong Sparkling (varunr 1945, pris 53,-) alternativt en Natureo Free Muscat (varunr 1912, pris 49,-), själv skulle jag föredra det sistnämnda av dessa två alkoholfria alternativ.

Till detta äter Ni en Limetryffel, det blir en fantastisk kombination som gifter sig i munnen.

LIMETRYFFLAR

Ca 20 stycken

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad av god kvalitet
50 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering:
½ dl rårörssocker
finrivet skal av 1 lime

  1. Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
  2. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Ställ övertäckt i kyl och gärna över natten.
  3. Forma tryfflar med ett kuljärn eller med händerna. Förvara i kylskåp eller frys. Före servering rullas tryfflarna i socker och limeskal.

 

I morgon fortsätter jag med bubblande rekommendationer inför nyår, det gäller att vara ute i tid.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Föresenade tankar i Hallsberg

Publicerad 2012-12-07 23:19:30 i Allmänt,

Jag hade laddat för en julöl i Belgobaren, men det slutade på järnvägsstationen i Hallsberg. Med andan i halsen lämnade jag provningslokalen på Folkets Hus för vidare taxitransport mot Hallsberg, helt i onödan visade det sig eftersom tåget är ett par timmar försenat.

Jag har inga problem att acceptera förseningar, bara det finns en vettig orsak och framför allt om jag kan få information i tid, så att jag kan planera om eller åka senare.

Det är andra gången i dag jag drabbas, det är några minusgrader och snöar lite, så det kan inte bero på vädret, men ingen vet vad det beror på, utan alla sitter och spekulerar,

Mig är det inte synd om, det är värre för mamman med en liten baby på sex, sju månader. Hon är på väg åt andra hållet och tiden för ankommande tåg har ändrats hela tiden, hon har pratat med någon i Stockholm som säger att tåget inte har lämnat Stockholm C än, men det är ingen information som har nått hit. Den lilla babyn gråter hela tiden, jag lider med henne och barnet, men kan inte annat än le mot dem. Hon pratar med sin pojkvän/sambo/man i telefon och säger att hon har ingen aning när hon kommer hem, de kanske sätter in bussar.

Varför sker detta år efter år? Bristen på information? Efter avundsjuka måste det vara Sveriges näst största folksjukdom. Är det så svårt att meddela hur det ligger till och sedan ge resenärerna alternativa lösningar?

För två år sedan missade jag ett anslutningsflyg från Riga till Tartu på grund av försening, inom tio minuter hade jag fått ett antal alternativa lösningar, taxi till Tartu, flyg till Tallinn, övernattning i Riga med fri tre rätters middag och första morgonflyget till Tartu, efter en snabb diskussion med min fru som väntade på mig tog jag det sistnämnda Finnair skickar per automatik ut ett sms vid minsta försening. Från dessa två bolag har Sverige mycket att lära.

Från SJ kommer jag inte ens att få en ursäkt utan kommer att mötas av ett tåg där restaurangvagnen redan är stängd eftersom klockan har passerat 23.00, att visa flexibilitet mot passagerarna finns inte. Jag har ett exempel från förra året, jag var på väg mot Stockholm C med ett gäng elever, det här var i mitten av maj, alltså inget väderproblem. Vaknar upp mitt i natten i Ånge, en ort tåget skulle ha passerat för flera timmar sedan, lätt upprörd går jag till konduktören och frågar vad som har hänt och varför vi inte har fått någon information. Han säger att deras erfarenhet är att passagerarna blir arga om de väcker dem, jag säger att vi har en flygtid att passa, hans något intelligenta svar blir, då borde Ni ha åkt ett tidigare tåg, varpå han säger jag är trött och stänger dörren, ett av otaliga exempel jag har upplevt när det gäller brist på information och dåligt bemötande.

I dag fick jag göra en ombokning med tåget och ta en taxi från Örebro för att hinna till provningen i tid, jag tror inte att jag kompenseras för taxiresan som kostade närmare 1200 kronor.

Förseningar måste få konsekvenser, om det i det här fallet är Trafikverket eller SJ som står för notan spelar ingen roll. Om jag lämnar in min skattedeklaration en minut försent får jag betala 500 kronor till Staten, men när statliga Trafikverket är orsak till förseningar händer ingenting.

Den stora frågan är när kommer tåget?

Sista kvällen tillsammans – Pfneiszl Kettö 007 Kékfrankos och jag

Publicerad 2012-12-07 13:03:00 i Allmänt,

Torsdagen den 2 februari 2011 inledde jag en jag en ny kärleksrelation. Efter en provning med Håkan Larsson på Piteå Stadshotell, åkte Håkan, goda vännerna Ylva och Roger samt jag hem till mig där min älskade fru Sofia hade förberett en lammstek. Till maten skulle vi dricka ett ungerskt vin från producenten Pfneiszl som heter Kettö007 Kékfrankos. Ordet Kettö är ungerska och betyder ”två av”, namnet har sin upprinnelse att den äldre av syskonen Pfneiszl, Birgit i samband med skörden sade till sin yngre syster Katrin, ”för att göra ett bra vin det här året krävs en hemlig agents egenskaper”. Efter den normala proceduren och 22 månader på ungersk fat upptäckte de att vinet var helt fantastiskt och Katrin påminde Birgit om hennes ord två år tidigare. De fick rättigheten att använda typsnittet för 007 och vinet fick namnet Kettö007, den första 007 för årgången 2007 och den andre för den hemlige agentens egenskaper.

Systrarna Katrin och Birgit Pfneiszl

Denna torsdag kväll vid matbordet hemma i Piteå upptäckte jag det samma som syskonen Pfneiszl, vinet var helt fantastiskt och Håkan som provar en hel del vin uttryckte att det var det bästa ungerska vin han någonsin hade druckit.

Den magiska flaskan

Jag hade fått ytterligare en kärlek i mitt liv, detta fantastiska vin. Det är nog ett tusentals provningsdeltagare runt om i Sverige, men även i Grankulla utanför Helsingfors som har fått dela denna upplevelse med mig. Vinet har tagit mig till nya orter och städer, Tällberg, Rättvik, Järfälla, Tranås, Emmaboda, Kristianstad, listan kan göras hur lång som helst.

Det var en självklarhet att Sofia och jag valde detta vin till varmrätten när vi gifte oss den 15 juli 2011, är det kärlek så är det.

Lyckliga och nygifta medvetna om att vi några timmar senare
skulle få avnjuta Pfneiszl Këkfrankos Kettö007

I mars berättade Birgit till mig att det endast fanns 300 flaskor kvar av detta vin och jag köpte alla, jag tänkte att det kommer att räcka flera år.

Men åtta månader och ett antal provningar senare går sagan mot sitt slut. I kväll skall de sista flaskorna som har varit i min ägo öppnas och provas tillsammans med Munskänkarna i Karlskoga, det känns faktiskt lite vemodigt och det är en era i mitt liv som tar slut, förmodligen med lite sorg i hjärtat. Samtidigt känner jag mig lycklig över att så många människor har fått dela denna glädje med mig, det spelar ingen roll hur mycket jag berättar om ett vin, om ingen annan har smakat det vet de inte vad jag pratar om.

Därför känner jag mig som en mycket generös människa och nu får jag leva på minnena, men som tur är finns det en ny årgång och den heter Fust a Távon (Smoke on the lake) och om några år kommer det 1200 magnumflaskor av årgång 2007, som har legat 4 år på fat och 3,5 år på flaska, så kärleken består det är bara föremålet som ändras. Kärleken i detta fall är druvan Kékfrankos och vinfamiljen Pfneiszl.

Druvan bakom vinet, Kékfrankos.

Ha en trevlig helg!

”40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronors-klassen – del 2”

Publicerad 2012-12-06 15:52:00 i Allmänt,

I mina ögon kommer världens bästa röda viner från Italien sett till kombinationen pris och kvalitét. Bland svenskar är Amaronevinerna från Valpolicella mycket populära och inom 10 år kommer de nog att vara de röda vinernas svar på 70-talets vita Liebfraumilch. För min del är Amarone lite för alkoholstarkt, så här kommer två alternativ från samma region, på liknande druvblandningar, men framställningsmetoden är en annan.

Det första vinet Allegrini Valpolicella Superiore (varunr 6010, pris 99,-) kommer från en av topproducenterna i Valpolicella, Allegrini. De var i Piteå och höll en provning för Munskänkarna för tre år sedan och vi har en förhoppning att få dem hit igen inom det närmaste året.

Huvuddruvan i Valpolicellaviner (även Ripasso och Amarone) är Corvina Veronese, den ingår till minst 70 procent i alla viner, trots sitt tjocka skall ger den förhållandevis mjuka viner och man återfinner den klassiska italienska körsbärsdoften. Druvan ger viner med ganska hög fruktsyra vilket gör den lämpar sig till maträtter med hög syrlighet i såser eller tillbehör (vinäger, grädde, creme fraiche m.m.).

Veckans andra röda rekommendation är Monti Garbi Ripasso (varunr 5328, pris 99,-). Ripassoviner kallas ofta ”miniamarone” beroende på att vinet jäser en andra gång under två till tre veckor tillsammans med jästresterna från Amarone. Det gör att vinet för lite högre alkoholhalt, tanniner och högre syra än en vanlig Valpolicella Superiore. Vinets struktur gör det matvänligt på samma sätt som en Valpolicella Superiore.

Till de här vinerna rekommenderar jag en lättlagad Ostpaj gjord på Västerbottensost eller Allerums 18 månaders lagrade prästost.

Ostpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150g kallt smör
2 msk kallt vatten
Förgrädda skalet i 15 min, 200 grader

Fyllning
3 ägg
4 dl riven smakrik lagrad ost
3 dl grädde
1 purjolök, fräst
200 gr kantareller/skogssvamp

100-150 gram bacon
örtsalt
svartpeppar

Fräs först svampen utan smör för att suga ur all vätska, sedan i smör tillsammans med purjolök och bacon. Lägg fräset i förgräddade pajskalet . Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt osten, häll sedan över fräset och grädda i 200 grader 30-40 min

Veckans två vitvinsrekommendationer kommer från Österrike, det första vinet är en Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner (varunr 2775, pris 99,-). Grüner Veltliner är Österrikes egna druva och den ger viner med tropiska aromer, lätt kryddighet med bra syra. De passar bra till kryddstarka maträtter, men även till rätter med gravlax och rökt lax med tillbehör smaksatta med senap.

Liknande egenskaper har nästa vin som är en tillfällig nyhet på Systembolaget. Tillfälliga nyheter innebär att vinerna köps hem i en viss volym och när det är slut då är det slut.

Vinet som heter Steninger Weisserburgunder Novemberlese (varunr 91209, pris 95,-) är gjort på druvan Weissburgunder (Pinot Blanc), en druva som ger förhållandevis torra viner, låg till medel fyllighet, med toner av honung, blommighet och citrus. Viner på Weissburgunder/Pinot Blanc känns ofta feta i munnen.

Till dessa rätter rekommenderar jag inkokt lax med lime och chilli.

Inkokt lax med smak av lime med en curry och chilli majonäs. Serveras med en potatis och äppelsallad tillsammans med inlagd gurka.

Inkokt lax med smak av lime med en curry och chilli majonäs. Serveras med en potatis och äppelsallad tillsammans med inlagd gurka.

 

Inkokt lax med lime och chilli

Ingredienser:

4 bitar lax a 125 – 150 gr

Lag:

2 liter vatten

1 dl pressad lime

rivet limeskal från två lime

10 vittpepparkorn

10 svartpepparkorn

1 morot i tunna skivor

1 gul lök

½ dl strimlad ingefära

Gör så här:

  1. Koka alla ingredienser i 25 minuter.
  2. Lägg ner laxen i den sjudande lagen, som nätt och jämt ska täcka. Häll bort överflödig lag.
  3. Låt fisken koka upp, lyft omedelbart grytan från värmen och låt fisken sakta kallna i sitt spad      under lock.

 

Potatis och äppelsallad

4 dl tärnad kall potatis

1 röd lök

½ purjolök

2 äpplen

persilja

salt och svartpeppar

olivolja

 Gör så här:

  1. Skär potatisen och äpplena i en centimeter tjocka tärningar.
  2. Finhacka löken, purjon, persiljan och blanda allt till en sallad.
  3. Häll på lite olivolja, salta och peppra efter egen smak.

 

Lycka till och ha smakliga måltider!

 

”40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronors-klassen – del 1”

Publicerad 2012-12-05 09:30:11 i Allmänt,

Jag blev negativt överraskad när jag förra veckan läste på nätet att Per Morbergs röda vin var Systembolagets mest sålda i prisklassen 99 kronor.

Jag vill med en gång klargöra att kritiken inte handlar om Per Morberg utan vad jag vänder mig emot är svenska befolkningens inköpsmönster, helt utan reflektion och eftertanke köper de ett vin som de inte vet någonting om bara för att en kändis har sitt namn på flaskan.

Prissegmentet 99 kronor brukar vara det säkraste köp man gör på Systembolaget, många importörer väljer att prissätta sitt vin till 99 kronor eftersom det är ett magiskt pris, det är bara att jämföra med kvinnor som köper kläder, en blus för 399 kronor kostar 300 när de kommer hem och med det räknesättet är ju vinet för 99 kronor gratis.

Det finns otaliga exempel genom åren på viner som har prishöjts från 99 kronor, med en drastisk försäljningsminskning som följd, trots att prishöjningen bara var 10 kronor och vid nästa prisjustering var de tillbaka på 99 kronor, ett exempel är den portugisiska storsäljaren Villa Santa.

På Systembolaget finns för närvarande 229 röda, 153 vita och 27 mousserande för 99 kronor, så det finns alternativ.

Om jag skall köpa mycket vin till en fest blir alltid ett vin för 99 kronor, det är mitt alternativ till bag in box.

Under de närmaste tio veckorna kommer jag varje vecka att rekommendera fyra viner som kostar 99 kronor eller mindre och jag begränsar mig inte till rött utan det blir från segmenten vitt, rött och mousserande.

Jag kommer att kortfattat beskriva vinet, Ni får lära Er lite om druvorna och ursprunget och framför allt, det blir recept.

De första tipsen kommer i morgon och då blir det två vita från Österrike och två röda från Italien, så den som väntar…

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela