Erik Grödahl

På resande fot i öst

Publicerad 2012-04-26 23:47:22 i Allmänt,

I morgon bitti åker jag till Kandalaksha i Ryssland och under den tiden blir det nog inte mycket aktivitet på bloggen, däremot återkommer jag med intryck, erfarenheter och framför allt middagstips den 1.maj, när jag är tillbaka i Sverige igen.
Tills dess, ha det gott!

Matsedel vecka 17

Publicerad 2012-04-23 22:30:54 i Allmänt,

VECKANS MATSEDEL VECKA 17

Den här veckan är min älskade fru på vandring efter Pilgrimsleden på väg till Santiago de Compostela och då gäller det att tänka praktiskt med maten, så att det inte blir alltför mycket rester till lunchen eftersom jag vill äta ute också.

Jag inleder veckan med en maträtt som jag kan bygga vidare på nästa dag och den är av italienskt ursprung med ett italienskt ursprung och det är röd pesto som serveras med färsk pasta, antigen hemlagad (se recept förra veckan) eller att Ni väljer en ekologisk.

RÖD PESTO

Det här behövs:

15-20 soltorkade tomater i olja, ca 100 g
1 kruka basilika
½ -1 hackad färsk röd chili
1 hackad vitlöksklyfta
150 g fetaost
1 – 1 1/2 dl olivolja

Tillbehör:

Nykokt färska pasta och en blandsallad.

Gör så här:

1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från
    basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.

2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan
    göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt
    stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund
    i rumstemperatur.

Den pesto som blir över kan användas som smaksättare dag två. På menyn står ost-och rödpestogratinerad laxfilé som serveras med en bönsallad.

I den mån det är möjligt välj färsk lax. Om du väljer fryst, tänk på miljön och se till att välja en lax som är paketerad i Norge, bojkotta den typ av lax som är förbacka i Kina eller Thailand.



Ost- och rödpestogratinerad laxfilé med bönsallad

Du behöver (per person):

150 – 200 gr skinn-och benfri laxfilé per person
1-2 msk röd pesto
½ dl riven lagrad ost
200 gram bönor (kikärter, röd kidney)
1 tomat
1 msk balsam vinäger
2 msk olivolja
salt och peppar

1.       Sätt ugnen på 200 grader
2.       Bred den röda peston på laxen, strö över den rivna osten och stek i ugnen 15-20 min.
3.       Under tiden laxen är i blandar du ihop salladen.
 

Soppa är ju både lättlagat och underbart gott. Gör gärna soppan dagen innan, då blir smaken mycket mer koncentrerad. Den här veckan väljer jag en skogssvampsoppa med smak av sherry, soppan serveras med en Västerbotten-och timjantoast.

Skogsvampsoppa med sherry och västerbottens- och timjanstoast

Det här behövs till 2-3 personer.

1 gul lök
2 msk smör
300 g Skogssvamp
2 dl vatten
1 msk vilt- och kantarellfond
2 msk torr eller halvtorr sherry, exempelvis Manzanilla eller Oloroso
5 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Färsk timjan

Västerbottens- och timjantoast:
8 skivor lantbröd eller formfranska (hembakat)
2 dl riven västerbottensost
2 knippor färsk timjan eller 2 tsk torkad timjan
Salt
Peppar
2 msk smör

Fräs löken i lite av smöret och lägg i en kastrull. Fräs svampen i resten av smöret tills de mjuknat och fått lite färg. Plocka ur några av dem till garnering och lägg resten i kastrullen med löken.

Häll på vatten, fond, sherry och 4 dl grädde. Låt koka ihop en stund och mixa sedan. Häll på resten av grädden och mixa en liten stund till. Värm upp och smaka av med salt och vitpeppar. Häll upp i skålar, garnera med några svampar och ev. lite färsk timjan.

Västerbottens- och timjantoast: Fördela västerbottensost och repad timjan på 4 skivor av bröden, salta och peppra och lägg på resterande skivor. Stek mackorna i smöret tills de blivit gyllenbruna och frasiga på båda sidor. Skär bort kanterna och dela bröden diagonalt.

 

Till helgen är det dags för lite mer fisk och på menyn står torsk med tomatrisotto och basilikabuljong.



Torsk med tomatrisotto och basilikabuljong


Den smak- och färgrika basilikabuljongen kan göras färdig i förväg och förvaras i kyl. Vid servering ska den värmas försiktigt! Ej kokas eller värmas för länge; då finns risk att den fina gröna färgen försvinner.

Det här behövs till 4 pers:
4 bitar torskrygg á 125-150 gr (MSC) 
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Risotto:
250 g cocktailtomater
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
25 g smör
2 dl riven parmesanost

Basilikabuljong:
1 dl löst packade basilikablad (ca 1 kruka)
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
25 g smör
1 1/2 dl grönsaksbuljong av fond

Garnering:
rucolasallad
nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och
    häll på het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin
    grön färg. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 150°.
2. Risotton: Snitta och skålla körsbärstomaterna 5 sek i kokande
    vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet
    och halvera tomaterna. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig
    kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet
    och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om,
    sänk värmen.
4. Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare. Sjud risotton
    på medelvärme, rör och späd lite åt gången (ca 1 dl) med
    kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 min tills
    risotton är klar. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade
    cocktailtomaterna. Håll varmt medan fisken lagas.
5. Skär torskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek
    dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form
    och efterstek i ugnen ca 8 min.
6. Servera risotton med torsken och basilikabuljongen runt om.
    Garnera med några rucolablad.

Jag kommer att uppdatera med några vintips på onsdag. Ha en smaklig matvecka!

SEXKÖPSLAGEN – EN LAG UTAN VERKAN ELLER?

Publicerad 2012-04-22 13:54:52 i Allmänt,

Sedan 1999 är det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige och den största effekten när lagen kom var att gatuprostutionen mer eller mindre försvann framför allt från Stockholms gator och så småningom ”flyttade” till nätet.




Döm min förvåning när jag i går kväll skulle ta en nypa frisk luft ute i Stockholmsnatten. Redan när jag kom på Drottninggatan kom en ung kvinna fram till mig och frågade ”Do you search for company” och på det här viset fortsatte det under min korta promenad på Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan. På fem minuter fick jag ett femtontal förfrågningar. Ser jag verkligen ut som en torsk?

De här tjejerna/kvinnorna såg inte ut som de drogmissbrukande kvinnor som sålde sina kroppar i Stockholm innan sexköpslagen kom. De ser välvårdade ut, diskret klädda. De ser ut som studenter på gymnasiet eller universitetet. De kunde vara din syster eller dotter.

Utifrån språket att döma verkade de alla vara av utomnordisk härkomst, ett fåtal färgade och asiater, men de flesta såg ut att komma från Balkan och Östeuropa. Jag blir minst sagt illamående när jag ser det här och känner att det måste bli slut på den här vidriga verksamheten.

På Mäster Samuelsgatan står tre BMW parkerade efter varandra, i framsätet på var och en av bilarna sitter mörkhåriga män med skinnjackor, förmodligen har de guldkedjor runt halsen också. Det är förmodligen hallickarna som övervakar sina ”tjejer”, svin är min spontana tanke. Jag är emot våld, men de vore värd den behandlingen som delades ut i biljardrummet i filmen Pulp Fiction. Det här handlar om trafficking och inget annat.

Scenerna ur filmen Lilja 4-ever spelas upp i mitt huvud och jag blir mer illamående.


Ett första steg på vägen att komma till rätta med detta problem måste vara att göra det förbjudet att sälja sex också. Med hjälp av en sådan lag borde det vara en enkel match för Polisen att börja rensa upp i det här träsket.

Min promenad blir betydligt kortare än jag tänkt mig och jag går snabbt tillbaka till hotellet. Inne på hotellrummet googlar jag på escort + Stockholm och jag får hur många träffar som helst. Med en lag som stöd skulle det bli mycket svårare att marknadsföra en sådan verksamhet, det skulle bli svårare för kvinnorna att hitta kunder och verksamheten skulle inte bli lika lukrativ för hallickarna, som är de största bovarna i det här sammanhanget. Drivkraften för hallickarna är pengar, det var det säkert för tjejerna också som förmodligen lockades till Sverige med löfte om modelljobb och liknande.

När jag lägger mig och försöker sova rullar återigen scener ur filmen Lilja Forever förbi i mitt huvud och jag har svårt att sova, jag känner medlidande med dessa tjejer/kvinnor som utnyttjas av mestadels väletablerade män.

Tillslut somnar jag. På morgonen i samband med frukosten läser jag Dagens Nyheter och där är det en artikel som heter ”Jakten på ett lyckligt slut”. Det handlar åter igen om att allt går att köpa för pengar. Det handlar om hejdlösa fester, massage med ”happy endings” och semesterflirtar som kostar pengar. Här göra svenska turister sådant de aldrig skulle göra hemma. Svenska flipflopturister som talar allt från göteborgska till pitemål. Artikelförfattaren Johan Åkesson är på Bangla Road i Phuket.




Jag skäms över att vara man och hoppas att mannen med pitemål som har skriver om inte är någon jag känner.  Med frukosten i magen känner jag att jag skall göra allt vad som står i min makt för att motverka detta.

När jag står och väntar på bagaget på Luleå flygplats rullar texten ”Ingen skall behöva sälja sex mot sin vilja i Sverige” på en reklamtavla ovanför bagagebandet.  Jag tänker för mig själv, ”vackra ord”, men för att detta skall bli möjligt krävs det handling. Våra folkvalda politiker VAKNA!!!

Linje 28 mot Österskär

Publicerad 2012-04-21 00:12:20 i Allmänt,

En av mina favoritsysselsättningar i livet är att studera människor, om det är en flygplats eller en tunnelbana spelar ingen roll mönstret är det samma. Jag sitter nu på Roslagsbanans linje 28 mot Österskär.

I den här vagnen kan man verkligen se hur segregerat Stockholm är. Det finns två stora skillnader jämfört med att åka tunnelbana norrut, den ena är att bara hälften sitter och trycker på sina Smartphones, den andra hälften pratar vilket för mig är en ny företeelse. Den andra skillnaden är stilen, i princip alla är välklädda, kvinnorna har snygga naglar, de flesta bär vigselring. I den här delen av Stockholm bor är det familjer, det är inga singelhushåll. Vi passerar Mörby Station, på min högra sida är det bara stora villor, på stationen lyser klottret med sin närvaro.

Doften i vagnen är en blandning mellan tuggummi och parfym, inte den instängda doft man ofta upplever på tunnelbanan. Djursholm Ösby sveper förbi fortfarande villor, stora trädgårdar, dyra bilar och inte en invandrare så långt ögat når, varken i vagnen eller på stationen. Kvinnan till vänster om mig sitter och tittar på ett modemagasin på sin telefon samtidigt som hon högljutt tuggar på sitt tuggummi, hon tittar mot min bildskärm och jag växlar snabbt skrämbild. Nästa stopp är Roslags Näsby, jag ser flerfamiljshus och lite klotter, är det så att detta går hand i hand?

En annan reflektion denna regniga dag är att de flesta bär ett paraply, hur många paraplyer ser man när man åker blå linje norrut?

På andra sidan gången sitter ett välklätt par och pratar med varandra samtidigt som de trycker på sina Smartphones, vi är framme i Täby, hälften av personerna i vagnen stiger av, på stationen uppenbarar sig plötsligt fem ungdomar av utomeuropeiskt härkomst, jag ler. Vi passerar Täby Galopp och paret med Smartphones byter plats, de väljer att åka i färdriktningen, ett bra val när stationen heter Galoppfältet, nya flerfamiljshus uppenbarar sig och området skiljer sig inte mot andra förorter, det finns en grill och en pizzeria. Om tolv minuter är jag framme i Åkerberga, vilken typ av människor kommer jag att träffa där?

Efter nitton minuters tryckande lägger kvinnan mitt emot mig bort sin Smartphone, hon har passerat de 50, hon fingrar på sin vigselring och knyter sedan ihop händerna som i en bön, vad är hennes bön? Hon ser bekymrad och trött ut, tittar ut genom fönstret, jag tittar mot henne och ler, men hon fortsätter att titta ut, hon tittar på ett grustag, en åker som börjar bli grön och nu är det björkskog, är det första gången hon åker eller har hon sett den här skogen varje dag de senaste tjugo åren, frågar jag inte får jag inget svar, det är roligare att fundera. Efter fem minuter plockar hon fram sin telefon igen och börjar trycka, det var nog ett snabbt sms, ”älskling”, jag är snart hemma.

Om fem minuter är vi framme i Åkersberga, det är dags att stänga av datorn och börja fokusera på provningen. Jag tittar mig omkring och funderar, är det någon som har studerat mig? Just i det jag trycker spara, tittar kvinnan mitt emot mig upp och ler, vi är framme i Åkersberga.

I have a dream

Publicerad 2012-04-19 15:13:06 i Allmänt,

Den 28 augusti 1963 höll Martin Luther King sitt mest kända tal ”I have a dream”. Jag tror att vi alla går omkring och bär på en dröm.


Jag lutar mig tillbaka mot stol 3D på Norwegians flygning DY4040 mot Stockholm Arlanda. Jag väljer alltid plats C eller D på flyget närmast gången då kan jag gå ombord sist och stiga av först, gärna så långt fram som möjligt. Det handlar om
effektivitet och att utnyttja tiden.
  
Jag tittar mig omkring, någon läser en pocketbok, någon bläddrar i ombordmagasinet, några jobbar, men de flesta sitter och gör ingenting, antigen sover eller drömmer sig bort. Syftet med denna resa är en miniturné i Stockholm med provning på temat Pfneiszl/Nittnaus i Järfälla, Åkersberga och Saltsjöbaden, jag verkligen längtar att få ställa mig framför grupperna och presentera dessa viner, när jag gör detta är jag i min drömvärld, jag stänger ute allt annat och är enbart fokuserad på provningen. Men är det detta som är min dröm i livet?



I likhet med många andra människor lever jag i en tillvaro där veckorna rasar i väg och jag blir äldre och äldre och för varje dag som går så minskar den tid jag har kvar på jorden. En av mina stora drömmar är att slå mig ner i Italien, odla mitt eget vin, mina egna grönsaker och äta slowfood, leva nära naturen och ta varje dag som den kommer utan att fundera så mycket över en inrutad tillvaro där jag springer mellan möten, lektioner, drömvärlden (provningarna) och en massa annat.

Jag nämnde detta för en kompis när vi var ute och åt lunch idag och han svarade direkt, du skulle aldrig klara av det, du måste ha en stressig tillvaro för att trivas, du skulle sakna det livet för mycket.

Han kanske har rätt, men det som jag idag upplever som jobbigast är att hela tiden finnas tillgänglig och hinna med allt. Telefonsamtal, sms, mejl, det bara rasar in, någon ringer, jag har ingen möjlighet att svara och då kommer det ett sms,”ring mig så fort som möjligt” och det är i det här ögonblicket jag drömmer mig bort till Italien, en stilla plats vid havet i Norge eller hos Sofias föräldrars stuga i Mehikoorma vid Peipsi Järv i Estland, lugn och ro. Detta som den som ringer eller sms:ar upplever som en paniksituation är något som inte jag skulle reflektera över i min vardag, för mig är paniksituation en allvarlig olycka och liknande.

Skulle jag få ett sådant samtal eller sms per dag skulle jag inte fundera över det, men vissa dagar handlar det om tio och oftast är det inte arbetsrelaterat utan det kan handla om någonting kopplat till Munskänkarna eller något annat fritidsrelaterat, någon som tycker att svaret på en fråga på provet inte fanns att hitta i utbildningsmaterialet och liknande. Samtalen kan ta tio minuter, de kan ta tjugo minuter, jag försöker avsluta samtalet, men personen fortsätter älta på samma sätt som en politiker i en debatt två dagar innan det är val.





Ibland skulle det vara så skönt att bara lämna allt och slå sig ner i drömvärlden, men jag tror att Magnus har lite rätt i vad han sade på lunchen, jag behöver pulsen för att trivas, vad jag saknar det är balans i tillvaron, hjulen kan inte snurra hela tiden utan ibland måste de få stanna upp och vila, det gäller bara att kunna förlika sig med tanken, men drömmen om Italien finns kvar och det är min drivkraft att bo där i varje fall delar av året med min fru och dotter, vårt hem där nere står öppet för min son, resten av familjen, släktningar och vänner. Vi ses i Piemonte eller Toscana om några år.

Allegrinis Appassimento i ordinarie sortimentet

Publicerad 2012-04-17 20:49:24 i Allmänt,

Från och med i morgon (18/4) kommer Allegrinis Appassimento (varunr 5367, pris 88,-) att finnas i ordinarie sortimentet. I grund och botten är jag ingen anhängare till alla dessa appassimentoviner som översköljer den svenska marknaden. Ordet appassimento betyder torkning av druvor. Appassimentoviner är en budgetvariant av Amarone, där druvorna antigen ligger och torkar kortare tid alternativ att de blandar lufttorkade druvor med ”vanliga” druvor.



För att vara ett Appassimentovin håller det här vinet hög klass och det är mycket vin för pengarna. En del av druvorna har torkat i 60 dagar och det har blandats med ett vanligt vin.  Vinet fungerar utmärkt till en krämig risotto eller en bit parmesan alternativ Allerums lagrade prästost.

Matsedel vecka 16

Publicerad 2012-04-15 14:24:05 i Allmänt,

Det blir en blandad kompott denna vecka, två torskrätter, en vegetarisk, en kraftfull pasta från Piemonte och en Västerbottenspaj. I den mån det är möjligt välj ekologiskt/biodynamiskt, visst det är dyrare, men det är viktigt med hållbar utveckling och framför allt det blir mycket godare. Jag börjar med en torskrätt, torskrygg/filé med räkor, gurka och pepparrott, passar lika bra till vardags som till fest.

TORSKRYGG MED RÄKOR, GURKA OCH PEPPARROT

Det här behövs till 4 personer

600 – 800 gr torskrygg eller torskfilé (MSC)
3 hg räkor med skal
½ gurka3 msk creme fraiche
1 tsk dijonsenap
3 msk dill
1 msk riven pepparrot
1- 2 tsk salt
1-2 krm vitpeppar

Kokt eller pressad potatis

Gör så här:

  1. (Tina) och salta fisken och låt den vila ca en timma.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Dela fisken i jämnstora bitar och strö över lite vitpeppar.
  3. Ugnstek fisken 15-20 minuter.
  4. Skala räkorna. Skala och kärna ur gurkan samt skär den i mindre bitar. Blanda creme fraiche, senap och dill i en skål. Blanda ner räkor, gurka och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera fisken med kokt potatis och räk- och gurkröran.


Vintips: Gewurztraminer Réserve Hennÿ (varunr 2176, pris 119,-). Druvan Gewurztraminer odlas framför allt i Alsace i Frankrike, vinerna har oftast låg syra och är aromatiska i smaken. Det här är inget kompromissvin antigen gillar du det eller så gillar du det inte, men ge det en chans. Er också ett utmärkt sällskap till Münsterost.

Matresan går vidare till norra Italien och Piemonte, som ligger in närheten av Turin, regionen är känd för sina slowfood restauranger, den vita tryffeln och sina kraftfulla viner på druvan Nebbiolo.



Från den här regionen har jag valt en kraftfull pastarätt, Tagliatelle med pidmont sauce

Tagliatelle med pidomont sås

Det här behövs till fyra personer:

250 gram Salsiccia (klipp upp skinnet och gröp ur innehållet)
4 msk olivolja
6 skivade vitlöksklyftor
1 hackad gul löl
50 g finhackad pancetta
100 gram finhackad italiensk salami
1 dl rödvin (matvinet)
3 dl kalvfond
1 dl  gräddenymald svartpeppar efter smak

Gör så här:

1.      Hetta upp en kastrull på mediumvärme. Bryn korvinkråmet i olivolja och dela det med en slev. Lägg åt sidan och bryn sedan vitlöken och löken tills det fått fin färg, tillsätt pancettan, salamin och det brynta korvköttet. Häll i rödvin och rör om ordendligt, låt det koka nästan torrt.

2.      Häll sedan över kalvfond och grädde, smaka av med svartpeppar och låt det sjuda i cirka 15 minuter på svag varme.

3.      Koka Tagliatelle och servera ”al dente”, servera med såsen och ripla god olivolja över.



Vintips: Fontanafredda Serralunga d'Alba Barolo (varunr 2305, pris 235,-) alternativt Fontanafredda Nebbiolo Langhe (varunr 22300, pris 99,-).

Vi lämnar Italien och åker vidare till Pakistan och då är det vegetariskt som gäller.

LINSRÖRA MED PAKISTANSK SMAK

4 dl gröna linser

 

2 msk olja

 

1 st hackad gul lök

 

2 st hackade vitlöksklyftor

 

2 tsk curry

 

1 tsk spiskummin

 

0,5 tsk sambal oelek

 

2 tsk färsk riven ingefära

 

1 tsk salt

 

3 msk koncentrerad grönsaksfond

 

8-10 dl vatten

 

Tillbehör

Jasminris och paprika

Tillagning

1. Blötlägg linserna medan du förbereder resten - om du inte blötlagt dem tidigare.
2. Fräs lök och vitlök i oljan några minuter. Tillsätt kryddor och salt och fräs 1/2 min.
3. Tillsätt linserna, buljongtärningar och 8 dl vatten. Låt koka under lock ca 30 min tills linserna känns lagom kokta. Om röran verkar för blöt, koka utan lock mot slutet, eller tillsätt vatten om det verkar för torrt. Vätskemängden beror på hur länge linserna är
blötlagda. Smaka av, om det behövs, med mer salt eller kryddor.




Dryckestips: Vatten alternativ en ljus lager exempelvis Zlatý Bazant(varunr 1636, pris 15,50)

Vi lämnar Asien och åker tillbaka till Sverige och börjar med en klassiker från Sturehof, Havets Wallenbergare.

HAVETS WALLENBERGARE

4 portioner

400 g fiskfärs, blanda gärna gös, lax, kolja och/eller gädda
3 dl grädde
1 ägg
salt och peppar
3 dl rivet vitt färskt bröd
eller 2 dl ströbröd

 

Potatispuré
600 g potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
50 g smör
salt och peppar

Wallenbergare
Lägg fisken i mixer, salta lätt, häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Låt stå en stund.
Krydda med salt och peppar.
Forma till 4 biffar, vänd biffarna i det rivna
brödet. Stek frasiga på ganska låg temperatur.

Potatispuré
Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör:
Rårörda lingon, kokta gröna ärtor eller sockerärtor, skirat smör.

Det här behövs för 4 personer

400 g fiskfärs, gärna torsk
3 dl grädde
1 ägg
salt och peppar
2 dl pankoströbröd

 

Potatispuré
600 g potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
50 g smör
salt och peppar

Wallenbergare
Lägg fisken i mixer, salta lätt, häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Låt stå en stund.
Krydda med salt och peppar.
Forma till 4 biffar, vänd biffarna i det rivna
brödet. Stek frasiga på ganska låg temperatur.

Potatispuré
Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör:
Rårörda lingon, kokta gröna ärtor eller sockerärtor, skirat smör.



Dryckestips: Nils Oscar Kalasöl (varunr 1310, pris 19,30) eller Sigtuna East River Spring Lager (varunr 1476, pris 16,90)

Avslutningsvis, en lättlagad men smakrik och god Västerbottenspaj.

VÄSTERBOTTENSPAJ

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150g kallt margarin
2 msk kallt vatten
Förgrädda skalet i 15 min, 200 grader

Fyllning
3 ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl grädde
1 purjolök, fräst
200 gr kantareller, fräs först utan smör för att suga ur all vätska, om Ni använder bacon fräs den sedan utan smör och tillsätt svampen.

140 gram bacon eller 150 gram rökt lax
örtsalt
svartpeppar

Grädda i 200 grader 30-40 min

Tillbehör valfri sallad.



Dryckestips: Allegrini Valpolicella Superiore (varunr 6010, pris 99,-).

Avslutningsvis det utlovade receptet på baguetter med timjan och soltorkade tomater.

BAGUETTER MED SOLTORKADE TOMATER OCH TIMJAN




 

6 dl dinkelmjöl eller vetemjöl

3 dl durumvetemjöl

3 dl Saltå Kvarn biodynamiskt grahamsmjöl

1-1,5 dl rostade solrosfrön (om Ni använder saltade minska saltmängden)

1 msk salt

1 msk timjan

8-10 soltorkade tomater i olja

50 gr jäst

5 dl vatten

4 msk olivolja

 

Gör så här:

 

  1. Bland mjöl, finhackade soltorkade tomater, timjan och salt.
  2. Värm vattnet fingervarmt (37 o)
  3. Rör ner jäst i vattnet och tillsätt olivoljan.
  4. Blanda mjölblandning och vätska för hand eller i bakmaskin tills degen känns slät (3-5 min, ju längre desto bättre bröd)
  5. Jäs degen övertäckt ca 20-40 min.
  6. Baka ut till fyra stora eller 15 små baguetter. Snitta baguetterna med kniv.
  7. Jäs under duk på bakplåt ca 20-30 min.
  8. Grädda i 225 o  10-15 min beroende på ugn (tills baguetterna fått bra färg).
  9. Jästiden kan ytterligare förkortas eller förlängas.

    Ha en underbar matvecka!




Betraktelser i en simhall

Publicerad 2012-04-11 23:34:02 i Allmänt,

Den här veckan får jag vara hemma med Elizabeth på heltid eftersom jag har påsklov denna vecka, detta är en lyx jag unnar alla föräldrar. Det här skall dock inte handla om att vara hemma utan en av de aktiviteter jag gjorde tillsammans med Elizabeth idag och det var att besöka simhallen i Öjebyn.

Att besöka en simhall idag jämfört med för 20-30 år sedan är en helt ny upplevelse på de flesta plan ur betraktarens ögon, de som har jobbat i en simhall de senaste decennierna har tagit del av denna förändring långsamt.

Jag skall inte beröra alla förändringar, men två av dem kan vi titta lite närmare på. Det första handlar om överviktiga barn.  Jag blir illa berörd när jag ser dessa barn i åldern 5-10 år som redan nu bär på tio kilos övervikt, hur skall det gå för dem i fortsättningen? För ett fåtal handlar det om någon form av sjukdom, men för de flesta kan orsaken till övervikten sammanfattas i tre eller sex ord, beroende på hur man ser det. Orden är fett, socker och (brist på) motion. Här har vi som föräldrar ett stort ansvar, vi kan inte lasta kundvagnen full med chips, läsk och lösgodis varje helg, det måste finnas en måttlighet i det hela. Detta i kombination med alla halvfabrikat som serveras till middag bygger dessa kroppar. Lite motion skulle inte skada, men vardagsmotionen är obefintlig, först och främst så tillbringar många barn timmar framför datorn istället för att vara ute och röra på sig. De får heller inte någon möjlighet till en promenad till och från skolan eftersom föräldrarna vill vara snälla mot sina barn och skjutsa dem till skolan. Låt Era små barn gå eller cykla.

Den andra stora förändringen i badhuset är tatueringar.  Jag har inget emot tatueringar, men har själv valt att inte tatuera mig. Förr i tiden var det kåkfarare och sjömän som hade tatueringar, men idag finns de på var och varannan kropp oberoende av samhällsklass. En del har en diskret fjäril på axeln medan andra har smyckat ut hela kroppen. Min fundering är, hur länge håller detta mode i sig?

Det finns dock en sak som är statisk i simhallarna och det är en del mäns ovana att sitta och raka sig i bastun, hur skönt är det egentligen att få en annan människa stickiga skäggstrån på skinkorna?

 

Matsedel vecka 15

Publicerad 2012-04-10 21:06:54 i Allmänt,

Av naturliga skäl blir det en del festmat den här veckan. Påsken bjöd på många fantastiska matupplevelser och jag skall dela med mig av fyra av dem idag, tre festrätter och en vardagsrätt. Några av rätterna verkar komplicerade, men genom att läsa igenom recpten ordentligt och ha lite framförhållning, så går det ganska lättlagat, är Ni två i köket går det som en dans. Det är återigen Allt om Mat som levererar, tre av recepten har sitt ursprung där. Vi börjar med vardagsrätten, som Ni gör i ordning på tio minuter:

Sallad med kikärter och halloumi

Till 4 personer:

·         1 burk kokta kikärter, ca 400 gram
·         250 gram körsbärstomater
·         3 msk kapris
·         1 msk rödvinsvinäger
·         1 msk + ½ msk olivolja
·         2 krm salt
·         1 krm nymald svartpeppar
·         400 gram halloumi
·         65 gram färsk babyspenat

Tillbehör:

Nybakat bröd

Gör så här:

1.      Skölj kikärterna. Halvera tomaterna. Blanda kikärter och tomater med kapris, vinäger, 1 msk olja, salt och peppar.
2.      Skiva halloumi och stek i ½ msk olja 1-2 min på varje sida. Blanda ner spenat i salladen. Servera med nystekt ost och nybakat bröd.


Jag forstsätter med en ganska lättlagad festrätt som kommer från Håkan Larssons bok fredag kväll med mat och vin. Ni behöver inte att söka med ljus och lykta efter färska kalkonfiléer eftersom det idag finns fryst kalkonbröst på de flesta ICA-butiker.

Senapsdressad kalkonfilé med smaksatt mos och tomatsallad



Det här behövs för 4 personer:

·         600 gram kalkonfilé eller kycklingfilé
·         1 tsk salt
·         1 krm peppar
·         1 msk smör

Dressing

·         1 msk dijonsenap
·         3 msk rapsolja
·         2 msk vatten
·         ½ dl gräslök

Smaksatt mos

·         800 gram potatis
·         2 msk smör
·         2 dl mjölk eller grädde
·         salt, peppar
·         8-10 bitar soltorkad tomat i olja

Tomatsallad

·         250 gram gula coctailtomater
·         1 schalottenlök
·         1 msk olivolja
·         ev. salt och peppar

1.      Sätt ugnen på 200o. Krydda kalkonen eller kycklingen med salt och peppar och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Lägg den därefter i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen till 68o innertemperatur, ca 30 minuter. Ta ut och låt vila ca 30 minuter.
2.      Koka under tiden potatisen mjuk och hälla av. Hetta upp mjölk eller grädde. Mosa potatisen, rör i smör grädde/mjölk till önskad konsistens och smaka av. Skär tomaterna i bitar och blanda i.
3.      Dressing: Vispa ner oljan i senapen lite i taget. Vispa i vatten och hackad gräslök.
4.      Tomatsallad: Dela tomaterna och blanda med finhackad lök och olja, krydda med salt och peppar om du vill.

Vintips:

Bourgogne Les Sétiles (varunr 5657, pris 139,-)


På lidandets dag långfredagen gjorde vi en Bouillabaisse, fritt översatt från franska "förminskad buljong" d.v.s. ihopkokt. En smakrik och mustig soppa. Soppan har sitt ursprung i den franska hamnstaden Marseille. Jag valde att använda torsk eftersom det inte fanns så stort utbud av vit fisk vid inköpstillfället, men det bästa är ju att använda färsk fisk och det går bra med gädda, gös, sjötunga, rödtunga, piggvar, slätvar m.m., gärna en mix av dessa. Soppan blir bättre om det får stå ett dygn.

Bouillabaisse med aioli




Det här behövs till fyra personer:

·         500-600 gram styckfrysta torskfiléer alternativt torskrygg (MSC)
·         16-20 färska eller frysta blåmusslor
·         500 gram oskalade räkor, exempelvis Royal Greenland
·         2+2 msk olivolja
·         1-2 vitlöksklyftor
·         1 gul lök
·         1 fänkål
·         ½ purjolök
·         2 stora fasta tomater
·         3 dl torrt vin
·         1 liter fiskfond
·         ½ tsk krossad vitpeppar
·         2 påsar saffran
·         1 lagerblad

Tillbehör

·         Oliv- och rosmarinbaguetter (se recept)
·         Aioli (se recept)

1.      Skär fisken i kuber, tvätta och skrapa musslorna under rinnande kallt vatten, skala räkor samt hacka lök och vitlök.
2.      Skär fänkål och purjolök i strimlor respektive tunna ringar. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i större tärningar. Fräs lök och vitlök tillsammans med fänkål och purjolök i ca 2 msk olivolja 2-3 minuter i en stor gryta eller kastrull.
3.      Tillsätt vin, fiskfond och kryddor och låt det hela koka sakta i 10-15 minuter.
4.      Tillsätt fisken och låt soppan sjuda 5-7 minuter. Lägg i musslorna och låt soppan sjuda ytterligare 3-5 minuter. Tillsätt räkor och tomatkött och låt det sjuda högst ett par minuter.

Aioli

·         2 äggulor
·         2 tsk dijonsenap
·         ½ msk vitvinsvinäger
·         3 krm salt
·         ½ krm vitpeppar
·         3 dl rapsolja
·         2-3 finhackade vitlöksklyftor

1.      Mixa allt utom rapsolja och vitlök. Tillsätt sedan rapsoljan droppvis och sedan i en tunn stråle, avsluta med att blanda i vitlöken.

Oliv- och rosmarinbaguetter




Till 3 bröd:

·         1 ½ dl urkärnade kalamataoliver
·         4 dl vatten
·         15 gr jäst
·         6 dl dinkelmjöl
·         2 dl + 1 dl durumvetemjöl
·         2 msk hackad rosmarin
·         2 msk olivolja
·         1 ½ tsk salt

Gör så här:

1.      Hacka oliverna. Värm vattnet till fingervarmt, 37o. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet.
2.      Tillsätt dinkelmjöl, 2 dl durumvetemjöl, oliver, rosmarin, olja och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 3 timmar (kan förkortas)
3.      Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Drag ut den utan att trycka ut luften. Dela degen i tre avlånga delar. Vik över varje del en gång på längden och strö över durumvetemjöl. Tvinna dem till baguetter. Strö över lite extra mjöl.
4.      Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
5.      Sätt ugnen på 250o. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 25 minuter, tills de fått fin färg.

VINTIPS:

Traditionen säger en rosé och det här är det bästa som finns på Systembolaget just nu, beställ den via www.systembolaget.se Castello di Ama Rosato(varunr 92251, pris 145,-)


På påsksöndagen avslutade vi med en en torskrätt som innefattade ett antal moment, men det var väl värt tiden. Jag använder ICA's torskrygg som är MSC-märkt.

Rimmad torsk med vinbräserad fänkål, sojabönskräm och tångrom




Till 4 personer

·         4 bitar torskrygg á 140-150 gram
·         3 dl vatten
·         2 msk salt
·         2 msk pressad citron
·         2 msk smör
·         1 dl pankoströbröd
·         1 dl finriven parmesanost

Syrad lök

·         6 små röda steklökar eller schalottenlökar
·         2 msk äppelcidervinäger
·         ½ dl vatten

Kräm med sojabönor och solrosolja eller olivolja

·         1 paket frysta sojabönor (250 gram)
·         ½ dl vatten
·         ¾ dl kallpressad solrosolja eller olivolja av bra kvalitét, exempelvis Kung Markatta
·         1 msk pressad citron
·         2 krm salt

Bräserad fänkål

·         2 fänkålstånd
·         2 msk smör
·         1 dl torrt vitt vin
·         ½ tsk salt

Garnering

·         4 msk tångrom
·         2 msk fint skuren gräslök

Gör så här:

1.      Blanda vatten, salt och citronsaft väl. Lägg i fiskbitarna och ställ i kylen ca 2 timmar.
2.      Syrad lök: Skala och halvera löken. Sjud den i vinäger och vatten ca 3 min. Låt kallna i lagen. Löken är hållbar ca en vecka i kyl.
3.      Sojabönskräm: Förväll sojabönorna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Skölj dem hastigt i kallt vatten och tryck dem ur skalen.
4.      Spara ½ dl soljabönor till servering. Mixa resterande bönor med vatten, olja, citronsaft och salt till en slät kräm. Tillsätt lite mer vatten om den är för fast och svår att mixa.
5.      Fänkål: Ansa och skiva fänkålen tunt tvärsöver. Fräs den i smör i en stekpanna. Tillsätt vin och salt och bräsera den mjuk ca 15 min.
6.      Sätt ugnen på 150o. Ta upp fisken och torka av den. Lägg bitarna i en ugnssäker form och täck med bakplåtspapper. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 10 min. Kontrollera att fisken är genomkokt.
7.      Sätt på ugnens grillelement. Smält smöret. Blanda panko med smör och pramesan. Strö blandningen över fisken och gratinera högt uppe i ugnen ca 2 min.
8.      Lägg fisk och fänkål på tallrikar med sojabönskräm, hela sojabönor och syrad lök. Garnera med tångrom och gräslök.

VINTIPS:

Har Ni lite framförhållning rekommenderar jag Sauvignon Blanc Steirische Klassik (varunr 80829, pris 169,-) från Steiermark i Österrike. Om Ni beställer den via www.systembolaget.se senast en måndag kommer den oftast på fredagen.

Ett annat vin som finns i ordinarie sortimentet som har liknande struktur är Winkl Sauvignon Blanc (varunr 2790, 139,-) från Alto Adige i norra Italien, det här området tillhörde Österrike fram till och med 1919.

 

 

28 år, det var 16 år sedan

Publicerad 2012-04-07 16:34:15 i Allmänt,

I dag fyller min fru 28 år och ju äldre man blir så infinner sig känslan av att tiden går snabbare och det är ju ganska logiskt eftersom man procentuellt sätt för varje dag som går har kortare tid kvar att leva, av den anledningen gäller det att leva varje dag.

Det är 16 år och fem veckor sedan jag fyllde 28 år, vid den tiden var min fru tolv år och gick femte klass på en Waldorfskola i Tartu, själv var jag sambo, hade en son som snart skulle fylla tre år och jobbade som programmerare hos Cap Gemini i Luleå. Vi både levde lyckliga liv 1120 km från varandra utan en tanke på att den andre existerade. 1996 var Göran Persson statsminister i Sverige, One More Time med låten Den vilda representerade Sverige vid European Song Contest i Oslo, Fotbolls EM gick i England, jag åt lösgodis och chips, favoritdrycken var öl och begreppet ekologiskt fanns inte i mitt huvud.

Det är nyttigt att sitta ner och reflektera ibland och inse vilken resa vi båda har gjort, jag ser mig ju själv som hälsosam finsmakare, men det var först år 2000 som jag blev Munskänk och mitt vinintresse började utvecklas ungefär samtidigt som en 16 årig Sofia partajade på Vodka i Tartu, vi var fortfarande långt ifrån varandra, men närmare än någonsin.

Fyra år senare år 2004 besökte jag Estland och Tallinn för första gången tillsammans med mina elever, det blev ytterligare ett besök det året, en familjesemester i Pärnu, jag hade förälskat mig i Estland, kanske hade vi redan då sett varandra på en Statoilmack eller på gatan utan att veta om det. Det skulle dröja ytterligare nästan tre år och fyra resor till Estland innan vi träffades utanför Ülemiste flygplats för första gången, jag hade precis fyllt 39 och Sofia skulle snart fylla 23, det var väl ingen av oss som trodde att vi skulle vara gifta och ha en tvåårig dotter fem år senare, men det är där vi är idag. Om vi jämför Sofia 28 år med Erik 28 år är det bara att konstatera att hon är en mycket mer kvalitetsinriktad och hälsosam än jag var, hon är mer målinriktad och har hunnit längre än jag hade hunnit vid motsvarande ålder, men det skulle hon inte ha gjort utan mig, för det krävs två personer för att dansa en vals. Den lärdom som Ni skall ta med Er från vår historia är, ta inget för givet, det är bara att backa klockan 16 år och se villaägaren på Djupviken och skolflickan med flätor från Tartu, i dag lever vi tillsammans med vår tvååriga Elizabeth.

Ett stort grattis på födelsedagen älskling.

Veckans vin vecka 14 – Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2010

Publicerad 2012-04-04 21:23:37 i Allmänt,

”Smaka” på namnet Kung Fu Girl Riesling 2010, det är lätt att tro att förpackningen heter Bag in box och vinet är en halvtorr kemisk överskottsprodukt från Tyskland, men man skall inte alltid döma vinet efter namnet. Det här vinet kommer från kultproducenten Charles Smith i Washington State och vinet har bl.a. valts till ett av de 100 bästa vinköpen av tidningen Wine Enthusiast. Charles Smith är den f.d. hårdrocksmanagern som blev vinmakare utan att ha tagit en vinframställningslektion eller lärt sig att göra vin av någon annan, han är självlärd.

 

 Förutom Kung Fu Girl Riesling gör han några av USA’S bästa viner.  Hans etiketter är lite annorlunda, vilket du kan se på nedanstående bild.

 

Tack vare det svala klimatet är det här ett torrt och elegant vin med en härlig frisk syra, rätt låg alkoholhalt för att komma från nya världen (12,5 procent), vilket gör att man slipper den sötsliskiga alkoholsötman.

Systembolaget rekommenderar detta vin till rätter av fisk och skaldjur och det finns 115 olika recept på deras hemsida som de anser att detta vin matchar. Att prata fisk och skaldjur är att lura den som inte vet, jag skulle inte servera en torr Riesling till tonfisk, lax eller hälleflundra med krämiga tillbehör, då skulle ett rött vin passa mycket bättre.

Om jag skall generalisera på samma sätt som Systembolaget skulle jag säga att det passar till asiatisk mat, men det faller ju på sin egen rimlighet eftersom många länder och matkulturer tillhör Asien. Men om jag gör en liten generalisering så passar detta vin utmärkt till kyckling, fisk och skaldjursrätter med smaksättning av färsk chilli, ingefära, lime, vitlök, kokosmjölk, soja m.m. Det klarar sig också bra på egen hand, framför allt när det blir juni, värmen kommer och EM-slutspelet i fotboll drar i gång.

Priset för detta fantastiskt goda vin är endast 119,- och varunumret är 2690, beställ din egen flaska på närmaste Systembolagsbutik.

Polenta med lammkotletter i vin

Publicerad 2012-04-03 20:28:04 i Allmänt,

Polenta med lammkotletter i vin



Polentan är för norditalienare vad potatisen är för oss nordbor. Den serveras till allt ifrån kött till fisk. En frisk rödvinssås spetsad med pesto bryter av fin mot den krämiga polentan och det smakrika lammköttet.

Polenta

1 l vatten
3 dl polentagryn
65 g smör
1,25 dl riven prästost (Allerum) eller Västerbottensost
1,25 dl mascarponeost
salt och svartpeppar

Koka upp vattnet och rör ner polentagrynen. Sänk värmen så lågt som möjligt och låt sjuda långsamt i cirka 30 minuter. Rör om då och då. När konsistensen är tjock men krämig vänder du ner smör, ost och mascarpone. Smaka av med salt och peppar.

Lammkotletter med pestosky

8 lammkotletter
salt och peppar
50 g smör
1,25 dl rödvin (gärna samma som Ni dricker till maten)
1,25 dl kalvfond
2 msk pesto (halv kruka basilika, 50 gr solrosfrön, 2 vitlöksklyftor, 50 gr riven prästost eller västerbottensost, olivolja, salt och peppar)

Krydda lammkotletterna och stek dem i smör. Tag upp dem ur pannan och vispa ur den med vin, fond och pesto. Låt det koka ihop några minuter, smaka av med salt och peppar. Forma ett stort ägg med polenta med en varm, blöt slev och lägg på varje tallrik. Toppa med ett par lammkotletter på varje och skeda över den heta skyn.

 Vintips:

Budget

Fontanafredda Nebbiolo Langhe (varunr 22300, pris 99,-)

Kvalitet

La Spinetta Nebbiolo Langhe (varunr 99230, pris 189,-)

Fontanafredda Serralunga d’Alba Barolo (varunr 2305, pris 235,-)

Smaklig måltid!

Prissättning och storlek, vem försöker de lura?

Publicerad 2012-04-03 20:24:53 i Allmänt,

Något jag ofta reflekterar över en prissättning och storlekar, frågan är vem försöker de lura?

Om vi börjar med snus och cigaretter. En gång i tiden vägde snuset i en dosa löst snus 50 gram, skatten höjdes och för att dölja pris/skattehöjningen ”försvann” 5 gram ur dosan och den vägde 45 gram. Ett par år senare var det dags för nästa skattehöjning och som av en ren händelse vägde innehållet 42 gram, vem har de tänkt lura egentligen, tror de att svenska folket inte kan läsa? Det är samma med cigaretterna, när paketen från en dag till en annan ”tappade” en cigarett och blev 19 pack, hur tänker de?  Detta är raka motsatsen till chipspåsar och chokladkakor, där innehållet fördubblas, är det lite så att summan av lasterna är konstant?





Ett annat exempel är prissättning, 199, 499, 5,90, 9,90. Till att börja med borde Sverige ha ett niokronors mynt eller en 99 kronors sedel eftersom i princip alla priser slutar på 9. Vem har de tänkt lura? Jag har i och för sig upplevt vid mer än ett tillfälle att av mig närstående kvinnor har kommit hem med en ny klänning som kostade 600,- (i verkligheten 699,-), innebär detta att något som kostar 99 kronor är gratis?

Sedan har vi lösgodiset som oftast kostar något som slutar på 90 öre, vilket innebär ett kilopris som slutar på 9.




Kanske är det så att handlarna tror att de mentalt lurar kunderna, men tänk på den stormarknad som säljer 100 ton lösgodis per år, de missar en vinst på 100 000 kronor genom sin idiotiska prissättning eller klädkedjan som säljer 1 000 000 plagg som kostar något som slutar på 9, de missar en vinst på 1 000 000 och detta utan att lyfta ett finger. Hur kan handlarna vara så korkade?

Livets goda

Publicerad 2012-04-02 22:10:58 i Allmänt,

En kväll i soffan för min del innebär att jag plöjer igenom mat-och vintidningar. Jag drömmer mig bort och i fantasin känner jag doften av stekta lammkotletter och en vällagrad Barolo från producenten Ceretto. I septembernumret av Livets Goda är det ett reportage om mat från Piemonte, regionen som ligger i Italiens nordvästra hörn är känt för sin kraftiga mat och den vita tryffeln. Men det som har placerat Piemonte på den gastronomiska kartan på senare tid är den slowfoodrörelse som startades här som en reaktion mot all fast food. I norra Italien lyser potatisen med sin frånvaro och det är polenta som gäller. Efter som det snart är påsk fastnar jag för ett recept där lammkotletter i vin serveras med polenta. Vi kommer att testa detta recept i morgon och smälter det i munnen får Ni ytterligare ett bra middagstips den här veckan.
Jag önskar Er en bra start på veckan!

Middagstips vecka 14

Publicerad 2012-04-01 23:02:44 i Allmänt,

Livet är alldeles för kort för att äta och dricka dåligt, många lever i en slentrian med falukorv, köttfärssås, blodpudding och fläskfilé med potatisgratäng, inge fel i det, men det skadar inte med lite variation i tillvaron. Ett av mina mål är att äta ett par "nya" maträtter varje vecka. För att få inspiration läser jag mattidningar och använder nätet. Varje söndag har jag tänkt att dela med mig av middagstips till Er läsare inför kommande vecka, det är maträtter som vi har ätit under den gångna veckan. Jag hoppas på feedback och vill gärna att Ni delar med Er av Era favoritrecept till mig. Det kommer att bli en blandning av fisk, vegetarisk, fågel och kötträtter för att få en balans.
Jag inleder med fyra vardagsrecept idag och återkommer med ett helgrecept som vi skall testa i morgon.

En del av recepten är snabblagade, andra kräver lite tid, även om ingredienserna ser "konstiga" ut, våga prova.

Första vecka bjuder på:

Quornbiffar
Sheperds Pie
Mustig fisksoppa
Inkokt lax med lime och chilli
Tranbärssallad med maché serverad med rimmad kalkon och sötpotatispuré (recept kommer måndag)

Först ut är en vegetarisk höjdare som fanns i Buffé våren 2010, det var egentligen ett grillrecept, men det fungerar utmärkt med stekpannan.

I den mån det är möjligt välj ekologiska/biodynamiska odlade råvaror

Quornbiffar

Ingredienser

  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/3 dl vatten
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 dl torrostade jordnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 300 g tinad quornfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk sweet chilisås
  • olivolja

Asiatisk sallad

  • salladslök
  • isbergssallad
  • hackad koriander
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk flytande honung

Gör så här

 Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det dra några minuter.

  1. Skala och finhacka den gula löken. Hacka jordnötterna fint.
  2. Tillsätt lök, pressad vitlök, jordnötter, quornfärs, ägg, japansk soja och sweet chilisås i ströbrödsblandningen.
  3. Arbeta ihop till en smet (lättast för hand). Forma till 12-16 små biffar (för 4 port).
  4. Stek i olivolja 3-4 minuter per sida. Servera med sweet chili och gärna asiatisk sallad.
  5. Asiatisk sallad: Strimla salladslök och isbergssallad. Blanda med hackad koriander. Ringla över en dressing gjord på färskpressad limejuice, japansk soja, sesamolja och flytande honung.

Shepherd's pie



Ingredienser

  • 500 g köttfärs, ICA selection eller liknande
  • 1 msk worchestersås
  • 1 gul lök
  • 1 riven morot
  • 400-500 gr krossade eller passerade tomater
  • salt och peppar
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja (till formen)

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula
  • 50 g smör
  • muskot
  • 200 g riven smakrik ost, exempelvis Allreum prästost
  • salt och peppar

Gör så här

 

  1. Potatismos: Skala och skiva potatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Sila av vattnet och låt potatisen stå och ånga av en stund. Mosa eller pressa potatisen.
  2. Vispa ner grädden, äggulan, smöret och hälften av osten. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en pajform eller liknande med olivolja.
  5. Fyll den sedan med färsen. Jämna till färsen med en stekspade så att den blir kompakt och täcker formen. Baka färsen i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter.
  6. Ta ut formen, täck med moset och resterande ost och baka i ugnen i ytterligare 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
    Låt svalna ett par minuter före servering. Skär upp i bitar och servera gärna med en fräsch grönsallad.

 

"Mustig fisksoppa"
1 pkt fryst torsk - MSC
1 gul lök - finhackas
1 klyfta vitlök
1 pkt saffran
3 dl grädde

5 dl tomatsoppa (Se recept)
½-1 dl fint hackad dill
200 gr skalade räkor
Tina fisken så att den går att skära i tärningar.
Fräs i smör lök+vitlök+ saffran utan att löken antar en brun färg.
Späd med grädde + vatten
Koka upp, tillsätt fisken och sjud i 5-10 min tills dess att fisken är  
färdig........................till och med hit går det att göra i förväg
Tillsätt tomatsoppan - låt sopppan bli helt genomvarm
Blanda i dill och räkor.

 

Tomatsoppa

1 gul lök
1 msk smör/olivolja
500 gr passerade tomater
5 dl grönsaksfond (alternativt 400 gr passerade tomater och 6 dl grönsaksfond
3 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
ev. salt 

  1. Fräs löken i smör/olivolja på svag värme 3-4 minuter
  2. Tillsätt passerade tomater, grönsaksbuljong, tomatpuré, koka upp och låt koka ca fem minuter, smaka av med salt och peppar.

 Servera med hembakat bröd och aioli. Vintips: Vintrys Oloroso (varunr 8282, pris 84,-)


Inkokt lax med lime och chilli

Inkokt lax med smak av lime med en curry och chilli majonäs. Serveras med en potatis och äppelsallad tillsammans med inlagd gurka.

Ingredienser:

4 bitar lax a 125 – 150 gr 

Lag:

2 liter vatten
1 dl pressad lime
rivet limeskal från två lime
10 vittpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 morot i tunna skivor
1 gul lök
½ dl strimlad ingefära 

Gör så här:

  1. Koka alla ingredienser i 25 minuter.
  2. Lägg ner laxen i den sjudande lagen, som nätt och jämt ska täcka. Häll bort överflödig lag.
  3. Låt fisken koka upp, lyft omedelbart grytan från värmen och låt fisken sakta kallna i sitt spad under lock.

 

Potatis och äppelsallad

 

4 dl tärnad kall potatis
1 röd lök
½ purjolök
2 äpplen
persilja
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:

  1. Skär potatisen och äpplena i en centimeter tjocka tärningar.
  2. Finhacka löken, purjon, persiljan och blanda allt till en sallad.
  3. Häll på lite olivolja, salta och peppra efter egen smak.

Curry och chillimajonäs

 

3 dl majonäs (gärna hemlagad)
curry efter egen smak
½ röd finhackad chilli
chillipulver efter egen smak

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna.
  2. Tillsätt curryn efter egen smak

 

Inlagd gurka

Ingredienser:

1 gurka
1 dl ättiksprit (12 procent)
1 dl vatten
½ dl socker
1 ½ kryddmått cayennepeppar

Gör så här:

  1. Skiva gurkan tunt
  2. Blanda ingredienserna till en lag, varva gurka och lag.
  3. Låt stå i kylen några timmar.

Servera huvudrätten kall.

Vintips:

Ett vin på druvan riesling passar utmärkt, exempelvis:

Domaene Gobelsburg (varunr 4376, pris 99,-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela